Een scène uit The Day Will Come. Foto: PR
Een scène uit The Day Will Come. Foto: PR

Filmhuis: The Day Will Come

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 6 juni om 18.30 en 21.00 uur de film The Day Will Come. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel telefonisch op 0543-521515.

Erik en Elmer komen in het weeshuis Gudjberg terecht, als hun moeder te ziek is om voor hen te zorgen. Hun vader is al eerder overleden, een oom kan niet voor hen zorgen. Dat weeshuis is in Denemarken in de jaren zestig een ellendig oord. Leraren gedragen zich sadistisch en onmenselijk. Wie niet aan de strenge (en onredelijke) eisen voldoet krijgt een afranseling. De broertjes klampen zich vast aan de idee dat ze deze hel achter zich kunnen laten als hun moeder weer beter is.
Het verhaal van de jongens is gebaseerd op de getuigenissen van mishandeling en misbruik in negentien Deense jeugdinstellingen in die tijd. Er zijn leraren met losse handjes, een ander heeft pedofiele neigingen en de jongens worden tegen elkaar opgezet. Alle levenslust, zelfvertrouwen en geloof in de mensheid en zichzelf wordt er uitgebeukt. Het wees-zijn als straf. Voor ons is dat nu onvoorstelbaar, maar het knechten van de kinderen werd toen als opvoedkundig verantwoord gezien.
De licht gehandicapte Elmer vlucht in zijn droom om astronaut te worden. Alleen de nieuwe lerares Lillian ziet de mishandelingen met lede ogen aan, maar komt niet in actie. Die actie komt er uiteindelijk wel, als de broers zelf hun leven gaan bepalen.
In deze film komen we verschillende bekende gezichten tegen, zoals Mads Mikkelsen als de snoeiharde directeur en Sofie Grabol uit de tv-serie 'The Killing'. Maar Elmer en Erik maken de meeste indruk in dit Deense vakwerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant