Henk Kamphuis in zijn prijzenkamer, met onder meer een kassei die doet herinneren aan zijn succesvolle deelname aan de toereditie van Parijs-Roubaix. Foto: Eric Klop
Henk Kamphuis in zijn prijzenkamer, met onder meer een kassei die doet herinneren aan zijn succesvolle deelname aan de toereditie van Parijs-Roubaix. Foto: Eric Klop     

Nederlandse primeur voor Achterhoekse langeafstandsfietser

Algemeen

WINTERSWIJK/ZUTPHEN - In Italië rijdt het puikje van het profpeloton de Giro. Tegelijkertijd gaat in Frankrijk 'randonneur' Henk Kamphuis een eigen uitdaging aan. Hij legt twee zogenoemde 'Flèches' af. Hierin fietst hij eerst van Parijs naar het in het westelijke puntje van Bretagne gelegen Brest en aansluitend van Parijs naar Nice. Als hij beide routes volbrengt, is de 58-jarige oud-Winterswijker, thans woonachtig in Zutphen, de eerste Nederlander die alle twintig 'pijlen' op zijn conto heeft staan.

Door Eric Klop

De Flèches de France zijn officiële rijwieltochten, waarmee de Parijse wielertoerclub Audax geoefende fietsers de uitdaging biedt om via vaste routes heel Frankrijk te verkennen. De ritten starten of finishen altijd in de hoofdstad en voeren naar of van steden aan de randen van het land. Lille bijvoorbeeld, waar Kamphuis in 2001 zijn eerste Flèche startte. "Met een aantal fietsvrienden. Gearriveerd in Parijs keerden we direct om voor de tweede pijl. Naar Calais."

De in Winterswijk geboren Achterhoeker heeft inmiddels achttien tochten op zijn naam staan. Nu heeft hij de laatste twee voor de wielen. In zijn eentje. Naar Brest over 650 kilometer en vervolgens met de trein terug naar Parijs om daar meteen de tocht van een dikke 900 kilometer richting Nice aan de vangen. "Je kunt voor ritten kiezen waarmee je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming arriveert", zegt Kamphuis. "Ik pak de varianten met de mooiste route. Daar mag je iets langer over doen. Voor de tocht door Bretagne heb Ik een week de tijd. Dat is dus zo'n honderd kilometer per dag. De pijl naar Nice, waarin het betere klimwerk niet ontbreekt, zal zo'n negen dagen duren."

Henk Kamphuis geeft toe dat dagelijks zo'n honderd kilometer voor een beetje lange afstandsfietser geen probleem mag zijn. "Daar zit 'm dan ook de uitdaging niet in. Het gaat mij er om als eerste Nederlandse het palet van twintig Flèches compleet te krijgen. Daarnaast ben ik gek op Frankrijk. Het landschap, de sfeer, de manier van leven. Ik verheug me nu al op de ochtenden dat ik bij de boulangerie een baguette koop en die met een plak ham van de boucherie nuttig bij een grand café in de bar-tabac. En dan tussen de middag de plat du jour en 's avonds op het terras een lekker glaasje wijn. Tussen de Fransen!"
Toch staat fietsen voorop. Tussen de pedalen heeft de zelfbenoemde 'wereldfietser' nog veel meer op zijn naam staan. Daarbij ging het soms wél om enige spoed. Zo reed hij Parijs-Brest-Parijs, een koers over ruim 1200 kilometer die wel als de voorloper van de Tour de France wordt beschouwd. "De rit staat al meer dan een halve eeuw niet meer op de profkalender, maar wordt nog wel eens in de vier jaar door liefhebbers gereden. Ik nam er twee keer aan deel en eindigde in 2003 als derde Nederlander. Ook Londen-Edinburgh-Londen staat op mijn palmares. Maar liefst 1400 kilometer non-stop. Een barre tocht, dag en nacht, met regen en wind."

Speciale herinneringen bewaart de randonneur aan de uitdaging die hij enkele jaren geleden aanging. De bedoeling was dat hij van Zutphen naar Tibet zou fietsen. Circa 15.000 kilometer in acht maanden. Kamphuis strandde echter in Kirgizistan. "Ik hoorde dat de Tibetaanse grens dichtzat vanwege de toestanden met China. Daarnaast zat ik er lichamelijk en mentaal doorheen. Op weg door Kazachstan had ik het fors voor de klungels gehad. Slecht eten, darmproblemen, bloedheet, verdacht drinkwater en erbarmelijke wegen door een steppelandschap, geel tot aan de horizon. Ik pakte het vliegtuig naar Helsinki en fietste vervolgens van Lapland naar Malaga. Dat ging beter..!"

Henk Kamphuis houdt wel van een ommetje op de fiets. Hij twijfelt er niet aan dat hij later deze maand als eerste Nederlander de twintig Flèches de France heeft afgelegd. "Voor deze prestatie wacht mij een plaquette met de wapens van alle twintig steden. Die krijg ik in Parijs. Ben al aan het oefenen voor een dankwoordje. In steenkolen-Frans." Maar dan nog is het voor hem niet over. Zo wil hij later dit jaar ook de toereditie van Luik-Bastenaken-Luik rijden. Wat 2018 voor hem in petto heeft? "Hoe dan ook verdwijnt mijn fiets niet onder het stof. Maar een tandje minder mag misschien wel. Ik ben tenslotte al twee keer opa…"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant