Een scène uit Magallanes. Foto: PR
Een scène uit Magallanes. Foto: PR

Filmhuis: Magallanes

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 30 mei de film Magallanes. De voorstellingen in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat en beginnen om 18.30 en 21.00 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www,skopein.nl, of eventueel via tel. 0543-521515.

De film Magallanes is een prachtige combinatie van drama en thriller. Van begin tot eind spannend en meeslepend. De film is vernoemd naar zijn hoofdpersonage. Deze Magallanes werkt als taxichauffeur in Lima, de hoofdstad van Peru. Als bijverdienste is hij chauffeur van een oude, invalide en min of meer seniele man, die vroeger kolonel was in het Peruaanse leger.

Magallanes en de kolonel delen een stuk van hun verleden in de Peruaanse stad Ayacucho. Dat was in de jaren '80 en '90 de uitvalsbasis van de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso, Lichtend Pad, die bloedige aanslagen pleegde. Dat leidde tot niet bepaald zachtzinnig ingrijpen door het Peruaanse leger. Dat grimmige verleden is geen van de betrokkenen in de koude kleren gaan zitten.

Op een dag stapt een jonge vrouw in de taxi van Magallanes, die hij in de achteruitkijkspiegel herkent als Celina. Celina is twintig jaar eerder als veertienjarig meisje misbruikt door de kolonel. Magallanes heeft van die tijd een compromitterende foto en besluit de welgestelde zoon van de kolonel daarmee te chanteren. Het plan lijkt goed doordacht, maar de uitvoering gaat toch niet van een leien dakje. Magallanes raakt verstrikt in een gevaarlijk wespennest.

Regisseur Salvador del Solar stelt in zijn spannende debuutfilm de vraag of fouten uit het verleden inderdaad kunnen worden rechtgezet. Magallanes is een sociaal politieke film in de vorm van een ingenieus geconstrueerde thriller. Geweldig gespeeld, spannend en tegelijkertijd een aanklacht tegen ongelijkheid in de Peruaanse samenleving van nu en die van de jaren '80.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant