Maarten Sesink probeert in het met 4-0 verloren duel tegen RKZVC de bal te controleren. Foto: Marco ter Haar
Maarten Sesink probeert in het met 4-0 verloren duel tegen RKZVC de bal te controleren. Foto: Marco ter Haar

FC Winterswijk zit tot laatste moment in spanning om deelname aan nacompetitie

Algemeen

Maarten Sesink ook volgend seizoen actief in eerste team

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Het blijft tot het laatst spannend in de tweede zondagklasse I daar waar het gaat om het verdelen van de plaatsen die aan het eind van de rit recht geven op deelname aan de nacompetitie. FC Winterswijk versloeg eergisteren degradatiekandidaat Rheden met 0-3 en revancheerde zich zodoende voor de magere resultaten in de duels tegen kampioen RKZVC (4-0) en Vorden (1-1), maar zag concurrent Spero met 2-0 winnen van Rood Wit. Terwijl Leones met 2-2 gelijkspeelde tegen WAVV.

Zodoende staan FC Winterswijk, Spero en Leones, met nog een competitieronde te gaan, alle op 39 punten uit 23 duels en wordt dus aanstaande zondag beslist welke twee van deze drie teams gaan meedoen aan het toetje met als inzet een plek in de eerste klasse. Leones en Spero beschikken daarbij over de beste papieren want die ploegen hebben een beter doelsaldo (respectievelijk +16 en +12) dan FC Winterswijk (+8). De ploeg van scheidend trainer Wilco Geerts moet zondag op eigen terrein tegen het nog tegen degradatie vechtende WAVV er dus voor zorgen een beter resultaat te halen dan Spero dan wel Leones, die respectievelijk uit tegen Concordia Wehl (al zeker van de nacompetitie) en thuis tegen Rheden voetballen. Als Spero of Leones verliest, volstaat een gelijkspel voor FC Winterswijk. Bij een gelijkspel voor beide concurrenten, baat de equipe van Geerts alleen een zege. Als Leones en Spero winnen, is FC Winterwijk vrijwel kansloos. Alleen een zege met fors verschil helpt de ploeg dan nog verder.

Spannend
"Het wordt nog spannend tegen WAVV, maar dat hebben we aan onszelf te danken", aldus FC Winterswijk-routinier Maarten Sesink na afloop van de klus tegen Rheden. Met het laatste deel van zijn opmerking verwees de centrale verdediger naar de thuiswedstrijden tegen AZC (1-2), Leones (1-3), Varsseveld (1-1) en Concordia Wehl (2-2) en het uitduel tegen laatstgenoemde ploeg (3-1). In de slotfase van die ontmoetingen verspeelde FC Winterswijk kostbare punten, die het team in deze beslissende fase van de competitie goed had kunnen gebruiken. "We vergeten soms duels voortijdig te beslissen. Komt omdat we niet veel scoren. Van SDOUC wonnen we thuis met 4-0 en nu dus met 0-3. In de resterende wedstrijden hebben we niet veel doelpunten gemaakt. En als de voorsprong minimaal is, blijft de tegenstander erin geloven en loop je het risico dat er een keer voor hen een bal goed valt."

Snelle voorsprong
Dat risico liep FC Winterswijk gistermiddag op het sportpark aan de IJsselsingel in Rheden dus niet. De gasten kwamen na drie minuten al op 0-1 door een goal van Yeftha Nyamsangya, die na goed voorbereidend werk van Lenn Redeker alleen op doelman Geert-Jaap Dorland afkon: 0-1. Arbiter Reijbroek negeerde daarbij het vlagsignaal van Rheden-grensrechter Eddy Liet, die van mening was dat Nyamsangya buitenspel stond. Het kwam daarna niet meer goed tussen de scheidsrechter en de staf en spelers van Rheden, die zich af en toe zichtbaar en hoorbaar ergerden aan de beslissingen van Reijbroek. Invaller Kai Dorland maakte zich vlak na rust zo boos over een arbitrale beslissing dat hij Reijbroek een duw gaf, hetgeen de Rheden-speler op zijn tweede gele kaart en dus een veldverwijzing kwam te staan. Ook Timmo Hoekstra van Rheden haalde het einde van het duel niet, want hij kreeg direct rood na een even harde als domme overtreding op Justin de Zwart.

Naar AZSV
Na de goal van de volgend seizoen voor AZSV uitkomende Nyamsangya was FC Winterswijk de betere ploeg, maar maakte het niet voldoende gebruik van de ruimte achter de Rheden-defensie. Pas diep in de tweede helft werd het 0-2 toen Daniel te Winkel op een pass van Sesink zijn directe tegenstander Ferron van Heerde van zich afschudde en doelman Dorland kansloos liet. Twee minuten later bepaalde vleugelspits Te Winkel na goed werk van invaller Siebe te Winkel de eindstand op 0-3.
"Een belangrijke zege, want nu ging het er echt om, we moesten winnen", aldus Sesink. "Het was een lastige wedstrijd, want zij moesten volle bak spelen. We kwamen snel voor, maar Rheden heeft met spelers als Alan Hermsen, Joop Sangers en Rick Smeenk echt wel kwaliteit. Desondanks loopt het bij Rheden niet. Vorig seizoen ging het niet goed (maar handhaafde Rheden zich wel, BK) en nu dus weer niet."

Frustratie
Tegen Rheden tekende de routinier voor een degelijke prestatie. Verdedigend stond hij zijn mannetje en hij was dus verantwoordelijk voor de assist voor de eerste goal van Te Winkel. Sesink had wel geluk dat hij toen nog op het veld stond. Want vlak na rust hield hij de bijna doorgebroken Rheden-spits Rick Smeenk vlak voor het zestienmetergebied vast, waarna die ten val kwam. Reijbroek liet die overtreding onbestraft, dit tot frustratie van de spelers van Rheden van wie Kai Dorland even later zo dom was om de arbiter een duw te geven met een tweede gele en dus rode kaart als gevolg. "Het had rood voor mij kunnen zijn'', zo gaf Sesink na afloop eerlijk toe. "Ik hield hem even vast, waarna hij op de bal ging staan. Ik kreeg geen kaart, waardoor zij gefrustreerd raakten en een van hen de scheidsrechter duwde met een tweede gele kaart als gevolg.''

Uit de tent lokken
Sesink was daarna ook niet te beroerd om door middel van het maken van opmerkingen te proberen de Rheden-spelers nog wat verder uit de tent te lokken. Onder hen ook zijn voormalige medespelers Mitch Olyslager, Joep Sangers en Alan Hermsen. ,,Ik ken hen van de tijd dat we allemaal nog bij SDOUC speelden. Die jongens zijn destijds met trainer Ron Olyslager (tevens vader van Mitch Olyslager, BK) hierheen gekomen. In het veld hoeft het allemaal niet zo mooi te gaan.''

FC Winterswijk kan ook volgend seizoen nog gebruik maken van de diensten van Sesink, die dan aan zijn derde jaar op sportpark Jaspers begint. Want in tegenstelling tot Timothy Gernaat en Ruut Beijers, die naar het tweede elftal gaan, blijft Sesink wel bij het keurkorps. "Ik heb Heino ter Haar (in de commissie voetbaltechnische zaken van FC Winterswijk verantwoordelijk voor de hoogste twee zondagteams, BK) gebeld en gezegd dat ik nog een jaar doorga. Ik vind het spelletje nog steeds leuk en FC Winterswijk is een mooie club. Het kost wel veel tijd, maar ik kan het voetballen goed combineren met mijn werk en privéleven. Wel heb ik vanaf april vanwege mijn werk minder kunnen trainen. Nee, ik heb niet met de nieuwe trainer (John Gielink, BK) gesproken over mijn rol. Als hij mij opstelt, prima. En zo niet, ga ik mijn stinkende best doen om er weer in te komen."

Routinier
Sesink is volgend seizoen na het vertrek van Gernaat en Beijers naar het tweede elftal met zijn 33 jaar de enige echte routinier en veruit de oudste speler bij het keurkorps van FC Winterswijk. Doelman Niels Janssen is 25, de rest is nog jonger. "Maar jonge jongens als Joost Mulder, Justin de Zwart, Kay Redeker, Mike Leuyerink en Daniel te Winkel draaien al weer een aantal seizoenen mee'', aldus Sesink die het niet erg vindt dat hij als enige dertiger tussen jongeren overblijft. Want hij kan het goed met zijn medespelers vinden. "Ik ben pas nog met Justin en Joost Winterswijk in geweest. We hebben een heel toegankelijke groep zonder vervelende gasten.''

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant