Een schilderij van Wim Slotboom, van de Misterstraat zoals die er in de jaren 70 uitzag, met de Jacobskerk op de achtergrond. Foto: PR
Een schilderij van Wim Slotboom, van de Misterstraat zoals die er in de jaren 70 uitzag, met de Jacobskerk op de achtergrond. Foto: PR

Postuum eerbetoon aan kunstschilder Wim Slotboom

Algemeen

WINTERSWIJK - Schilderen was voor de Winterswijker Wim Slotboom een ware passie. Wie het werk van de in 2014 overleden kunstschilder ziet, zal beamen dat het alleen kan zijn gemaakt door iemand voor wie schilderen meer is dan een hobby alleen. In Museum Kunst Ende aan de Misterstraat 94 zijn vanaf 12 mei tot en met 12 augustus een groot aantal schilderijen te zien die hij heeft nagelaten aan zijn echtgenote Jo Slotboom.

De voormalige eigenaar van autoschadebedrijf Slotboom maakte vooral realistische schilderijen met hier en daar een surrealistisch trekje. Het schilderij dat hij maakte van de boerderij Het Oosink is daarvan een typisch voorbeeld. Het prachtige pand staat afgebeeld op de voorgrond, maar de kleine boerderij op de achtergrond is ook Het Oosink. Een foto van dit schilderij, gemaakt door Hans Hendriks, staat onder meer in het boek van Jan Meijer over Het Oosink. Een vergelijkbaar surrealistisch grapje vinden we terug in een werk met daarop een 19e eeuws kijkje op een markplein in Praag. Afgebeeld zijn mensen gekleed zoals in die tijd, die echter worden gadegeslagen door een groep toeristen in de tegenwoordige tijd.

Landschappen
De in Het Kunst Ende getoonde schilderijen zijn allemaal afkomstig uit de grote collectie die Jo Slotboom in haar bezit heeft. Haar echtgenoot maakte vooral vele realistische schilderijen van stillevens, landschappen, stads- en zeegezichten in de traditie van de 19e eeuwse kunstschilders. Evenals werk van die schilders valt bij Slotboom ook de bijzondere lichtval op. Het fruit en de bloemen in de stillevens dwingen je bijna het schilderij aan te raken om te voelen of de dingen die zijn afgebeeld niet echt zijn. In de collectie ook een groot aantal Winterswijkse dorpsgezichten. Op één ervan staan de kerktorens afgebeeld zoals ze er in de 19e eeuw moeten hebben uitgezien.

Wim Slotboom volgde op de ambachtsschool een opleiding tot schilder. Daar leerde hij toen ook nog marmer– en houtimitatie schilderen. In 1974 moest Slotboom enkele weken herstellen van een ziekte. Zijn vrouw kocht voor hem schildersgerei en olieverf waarmee hij onmiddellijk aan de slag ging. Wim Slotboom bezocht in de jaren talloze musea om te bestuderen hoe zijn grote voorbeelden werkten. Eveneens kocht hij een enorme collectie kunstboeken. Ook daaruit verzamelde hij veel informatie.

Geen veelschilder
De Winterswijkse kunstschilder was geen veelschilder. Hij deed er vele maanden en soms zelfs een jaar over om één schilderij te realiseren. Zeer nauwgezet werkte hij ieder detail uit. Hij stak vele uren in het schilderen. Dit naast de tijd die hij stak in zijn gezin, zijn werk en andere hobby's waaronder het verzamelen van mineralen en stenen. Wim Slotboom schilderde niet uitsluitend op linnen. Hij heeft ook veel schilderijen gemaakt op grotere en kleine paneeltjes. Hieronder werkelijk echte juweeltjes.

De schilderijen van Wim Slotboom zijn in Het Kunst Ende te koop. Dit is niet gebruikelijk voor exposities van de Vereniging Het Museum, maar voor deze ene keer is een uitzondering gemaakt. Museum Kunst Ende is iedere woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur en iedere zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant