Joris Bengevoord heeft de rode lantaarn voor Neerlands jongste burgervader overgenomen van Ben Visser. Foto: Bart Kraan
Joris Bengevoord heeft de rode lantaarn voor Neerlands jongste burgervader overgenomen van Ben Visser. Foto: Bart Kraan

Iedereen blij met jonge burgemeester Bengevoord

Algemeen

Iedereen blij met jonge burgemeester Bengevoord 

Burgemeesterselectie: net als 'Boer zoekt vrouw', maar zonder camera's

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Voor de best gevulde publieke tribune ooit leidde Franklin Vlam nog één keer een raadsvergadering. Daarbij was hij meer een vaardig ceremoniemeester van een feestelijke bijeenkomst met enkele officiële momenten. De gemeenteraadsleden zaten gewoon tussen het publiek. Naast de officiële installatie door Clemens Cornielje en de eerste toespraak van burgemeester Joris Bengevoord werden er nog enkele woorden meer gesproken.

Boegbeeld gevraagd en gekregen
Henk-Jan Tannemaat, die voorzitter is geweest van de vertrouwenscommissie die voor de verrassende keuze zorgde, herhaalde dat Bengevoord unaniem is gekozen door zijn commissie en daarna door de gemeenteraad. Ook op straat had hij al vele positieve reacties gehoord. "We vinden het met ons allen leuk om een oud-Winterswijker als burgemeester te hebben. Dat je een tijdje in Tilburg hebt gezeten nemen we je niet kwalijk." Winterswijk zocht iemand die met de 'kop in de wind' opkomt voor de gemeente bij de provincie en elders. "Iemand die er is voor de burgers als er problemen zijn en op vele fronten actief zal zijn. Wij hebben een boegbeeld gevraagd en gekregen" Tannemaat zei dat Bengevoord ook veel terug krijgt, zoals een goed functionerende gemeenteraad en een kundig ambtelijk apparaat. "Wij hebben elkaar veel te bieden. Bij de Zwarte Cross zeggen ze 'Vaak bu'j te bange', maar wij zijn niet bang."

'Ondernemende jonge mensen nodig'
Wethouder Rik Gommers mocht als locoburgemeester de ambtsketting aan Joris Bengevoord overhandigen. Hij vond dat de gemeenteraad veel lef heeft getoond met de keuze. "Winterswijk is een ambitieuze gemeente en wij maken die ambities ook waar." De nieuwe burgemeester mag jong en krachtig zijn, maar volgens Gommers moet 'hij ons eerst maar eens zien bij te houden'. Arno Spekschoor feliciteerde Bengevoord namens de Regio Achterhoek. "Voor de oplossing van het krimpvraagstuk hebben we ondernemende jonge mensen nodig. Wij zijn blij met uw terugkeer." Hij zag de politieke kleur van Bengevoord, hoewel een burgemeester boven de partijen moet staan, als een voordeel. Dat de Achterhoek nu ook een GroenLinks-burgemeester heeft kan alleen maar voordeel hebben bij de contacten met Den Haag.

Nieuwe drager rode lantaarn
Burgemeester Ben Visser van Scherpenzeel, 'het kleine Gelderse lobje in Utrecht dat moedig weerstand biedt', overhandigde Bengevoord de rode lantaarn, die de jongste burgemeester van Nederland mag dragen. Visser droeg die bijna vier jaar en is blij dat hij die kan overdragen. "Het eiste wel wat van me. Nu heb ik weer meer tijd voor mijn gezin", zei hij glimlachend. Visser complimenteerde Winterswijk en Commissaris van de Koning Cornielje: "Want er is veel moed voor nodig om een jonge burgemeester de kans te geven". Om uit te leggen hoe zo'n burgemeestersselectie gaat vergeleek Visser deze met Boer zoekt vrouw. "Na maanden met een slopend proces van werven en selecteren gaat de boer tenslotte met de uitverkorene brommers kieken." Bij Boer zoekt vrouw is elke stap in beeld. "Opeens begrijp je dan", zei Visser, "waarom de procedures voor burgemeesters geheim zijn."

Serenade
Van Franklin Vlam, die Bengevoord lang geleden nog de kennis van de geografie heeft bijgebracht, kreeg de nieuwe burgemeester de voorzittershamer, waarmee hij discussies kan afhameren, besluiten kan bekrachtigen en vergaderingen kan besluiten. Het laatste deed Bengevoord met een ferme klap, waarna hij vanaf het podium werd toegezongen door Rutger de Vries (You'll never walk alone) en Wieneke Remmers (Het Dorp). Buiten de grote zaal kreeg Joris Bengevoord met zijn partner Arijan van Bavel meteen een serenade van van een Groot Winterswijks Orkest, met leden van diverse Winterswijkse muziekvereniging, waarna vertegenwoordigers van Winterswijkse organisaties hem ook nog even toespraken. Allemaal hopen ze dat de nieuwe burgemeester ook veel voor hen zal betekenen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant