Thomas Esselink pakt punt na vroege schijf achterstand

Algemeen

WINTERSWIJK - In het damspel liggen winst, remise en verlies dicht bij elkaar, zeker in het eindspel. Dat was op een rustige maar interessante damavond te zien in de partij tussen Thomas Esselink en Jan Elgershuizen, waar Jan in de eindfase de winst liet glippen.

Thomas Esselink maakte in zijn partij tegen Jan Elgershuizen een openingsblunder, wat Jan één schijf voorsprong opleverde. Vaak is dat voldoende om een partij in winst om te zetten, maar door goed positiespel, met dreigende combinaties en doorbraakmogelijkheden maakte Thomas het Jan zeer lastig, die daardoor veel tijd verbruikte. Lang bleef Jan gewonnen staan, maar met weinig tijd op de klok liet hij Thomas naar dam ontsnappen, waarna Thomas nog net remise kon behalen.

Buiten de competitie om lag winst en verlies ook dicht bij elkaar. Gewin Doornink had in het middenspel namelijk een mooie damcombinatie kunnen uithalen tegen Wim Sonderen, die zeker mogelijkheden bood. Niet veel later haalde Wim wel een damcombinatie uit, die dat vervolgens geroutineerd naar winst uitspeelde.

In de partij tussen Wim Klaassen en Erik ten Hagen was er na de openingsfase nog niet veel aan de hand. Hierna gaf Wim aan Erik de mogelijkheid om hem aan de rechterkant van het bord wat op te sluiten, waardoor Wim werd beperkt in de opties. Niet veel later profiteerde Erik van de opsluiting door een mooie combinatie naar dam uit te halen. Erik omzeilde hierna de vangstellingen en speelde zorgvuldig naar de winst.

Door het gelijke spel heeft Thomas nog een kleine kans om voor Jan te eindigen op de ranglijst. Voor volgende week staan de halve finales voor de BijHillen-cup op het programma.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant