Afbeelding

Halve finalisten BijHillen-cup bekend

Algemeen

WINTERSWIJK - Deze damweek werden de nog twee openstaande kwartfinales voor de BijHillen-cup gespeeld. Het werden twee lange dampartijen die uiteindelijk toch nog duidelijk beslist werden.

Vanwege de hogere rating moest zwartspeler Frank ten Hagen schijfvoordeel zien te behalen tegen Augustin Saouadogo. Door veel te ruilen hield Augustin het overzichtelijk en overleefde hij het eerste deel van de partij probleemloos. Het leek een lastig verhaal te gaan worden voor Frank, maar uiteindelijk profiteerde hij ervan dat hij op zijn rechter vleugel met drie schijven er vier van Augustin kon blokkeren. Dit was voldoende voor positioneel voordeel, uiteindelijk won Frank door een kleine combinatie.

Erik Oonk moest in zijn partij tegen Thomas Esselink ook schijfvoordeel zien te behalen. Thomas leek goed op weg, maar in het middenspel kwamen, mede door een misrekening, zijn zetten niet goed uit en moest hij uiteindelijk één schijf offeren. Later moest hij ook nog twee schijven offeren om door te breken naar dam, waarna Thomas van verder spelen afzag.

Voor de competitie kwam Wim Bennink goed weg tegen Paul Hageman. Wim was iets te gretig met het aanvallen van een voorpost, waarna Paul middels een combinatie één schijf had kunnen winnen. Het eerste deel van de slagzet had Paul wel gezien maar het extra offer niet. In plaats van schijfwinst verloor hij later een schijf, waarna Wim de partij zorgvuldig uitspeelde naar winst (2-0).

Zeeg Jongkoen kreeg tegen Wim Sonderen een dam tegen en daardoor in verloren positie terecht. Wim speelde het vervolgens echter niet goed uit. Na achter een schijf te lopen, kon Zeeg ook doorlopen naar dam door gebruik te maken van de meerslagregel. Het eindspel had Zeeg zelfs nog schijfvoordeel, maar was overduidelijk remise (1-1).

Wim Klaassen en Jan Elgershuizen speelden een partij voor de ratingcompetitie die lang gelijk op ging. Jan nam een halve hekstelling, die nog ongevaarlijk was, maar later in de partij liep Wim achter een schijf, waarna Jan schijfwinst kon forceren. Dit was voor Jan voldoende om de partij in winst om te zetten (0-2).

Daarnaast namen Gerwin Doornink en André Strooper het tegen elkaar op. Hier veroverde Gerwin in het middenspel één schijf. Later in de partij breide hij de voorsprong steeds verder uit, met winst tot gevolg (2-0).

Met Frank ten Hagen (1022) – Wim Bennink (877) en Erik Oonk (935) – Erik ten Hagen (1255) worden twee spannende halve finales verwacht voor de BijHillen-cup. Voor de competitie kan Erik ten Hagen volgende week het kampioenschap binnenhalen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant