Afbeelding

Lezers schrijven | Duurzaamheidsgroep

Algemeen

Bescherming van de Natuur voor onze kinderen: géén windmolens in Nationaal Landschap Winterswijk

Doe je ook mee?

Een aantal betrokken Winterswijkers dat dagelijks veel met duurzaamheid bezig is, heeft zich een tijdje geleden verenigd tot Duurzaamheidsgroep Winterswijk. Inmiddels zijn we een snel groeiende groep (met mensen uit dorp en buitengebied) die gezamenlijk, ieder vanuit eigen unieke talenten, een positieve bijdrage wil leveren aan een meer duurzame samenleving.

We hebben gemerkt dat heel veel (ook jonge) mensen behoefte hebben aan positiviteit en verbinding en dat ze het ook belangrijk vinden dat overheden hen de ruimte geven om te participeren en om hun inbreng te kunnen geven. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid van binnenuit komt en niet opgelegd kan worden. Opleggen is namelijk per definitie niet duurzaam. Randvoorwaarde voor duurzaamheid is de bereidheid om te zoeken naar verbindingen: met jezelf, met elkaar en met de aarde om je heen.

Duurzaamheid gaat oorspronkelijk over veel meer dan alleen duurzame energie. Het gaat over duurzaamheid op alle vlakken in de samenleving:

Het kan gaan over duurzame omgangsvormen met elkaar en je omgeving, duurzame gezondheidszorg & welzijn, duurzaam onderwijs, duurzame energie, duurzaam bedrijfsleven en duurzame zorg voor onze aarde en natuur. Gelijkwaardigheid en verbinding met elkaar zijn de sleutels om elkaar te blijven inspireren.

Naast de gezamenlijke visie van Duurzaamheidsgroep Winterswijk waar we ons voor inzetten, organiseren we leuke activiteiten in de natuur met elkaar: van samen biologisch koken, tot een moestuin delen, samen een inspirerende film bekijken, verhalen vertellen en muziek maken bij het kampvuur. Natuurlijk is ook eigen inbreng van activiteiten welkom! Ook gezinnen met kinderen zijn van harte welkom om zich bij onze groep aan te sluiten.

Eén van de dingen waarvoor we ons op dit moment inzetten is de natuur van Nationaal Landschap Winterswijk. Dit blijkt hard nodig, want onze eigen gemeente Winterswijk is zo ambitieus dat er concrete plannen zijn voor een park met reusachtige windmolens in Nationaal Landschap Winterswijk. Dat we als samenleving volledig toe moeten naar hernieuwbare bronnen van energie is voor ons als duurzamen vanzelfsprekend en dagelijkse kost. Maar windmolens in deze voor Nederland nog zo unieke, heilzame natuur zijn juist in strijd met duurzaamheid, deze natuur verdient onze bescherming:

Deze visie wordt volledig gedeeld door de landelijke Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Zij vinden ook dat er geen passende locaties bestaan voor windmolens in ons natuurgebied NLW. En dringen aan op bescherming van deze unieke natuur voor later en het verbieden van windmolens in Nationaal Landschap Winterswijk. Wij willen ons met Duurzaamheidsgroep Winterswijk inzetten voor onze natuur en tevens graag positief met de gemeente meedenken over alternatieven en hebben daar ook al veel ideeën voor aangedragen. Windmolens in natuurgebieden zijn namelijk helemaal niet nodig voor een duurzame samenleving.

Deelnemen en/of supporten
Vind jij ook dat we zuinig moeten zijn op ons unieke Winterswijkse landschap en onze natuur? En dat we op een positieve, gezamenlijke manier mogen werken aan een duurzaam Winterswijk? Laat het ons weten, onze contactpersoon is Marco Knol mc.knol@xs4all.nl. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om (alleen of met gezin) mee te doen met de leuke, gezamenlijke activiteiten die af en toe worden.


Duurzaamheidsgroep Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant