In de voetsporen van zijn vader

Algemeen

WINTERSWIJK – Tijdens de laatste vergadering werd de gemeenteraad voorgezeten door een vertrouwde naam. Franklin Vlam trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Jan Vlam, die van 1955 tot 1970 burgemeester is geweest. In de herinnering van oudere Winterswijkers leeft deze PvdA'er voort als een bijzonder man en een van de beste burgemeesters, die Winterswijk ooit heeft gehad. Omdat er nu even geen burgemeester is, was Franklin Vlam als raadoudste voorzitter. In april zal hij nog een keer de raad voorzitten, waarna nieuweling Joris Bengevoord het zal overnemen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Nog niet zo lang
Tot 2002 was bij afwezigheid van de burgemeester tijdens een raadsvergadering altijd een wethouder voorzitter. Tenslotte was die ook locoburgemeester, die bij andere gelegenheden eveneens de burgervader mocht vervangen. In dat jaar veranderde de opzet van het gemeentebestuur en was de wethouder geen onderdeel meer van de raad. De burgemeester bleef wel de voorzitter van de gemeenteraad, maar zijn vervanger bij gemeenteraadsvergaderingen was voortaan een raadslid. Meestal was dat het gemeenteraadslid dat het langst lid was, de zogenaamde raadoudste. De raad kan echter ook een andere persoon uit zijn midden aanwijzen.

Geen ambitie voor meer
Omdat raadoudste Theo Hartjes nog afwezig was, mocht het raadslid dat daarna de meeste dienstjaren heeft voorzitter zijn. Dat was Franklin Vlam. Hij koos voor een andere partij dan zijn vader om politiek actief in te worden. Van 1990 tot 2002 zat hij voor D66 in de raad om na een periode van afwezigheid in 2014 terug te keren voor nog eens vier jaar. Daar zal het bij blijven, want het gaat zo goed met zijn partij, dat er nu voldoende nieuwe mensen zijn om het politieke werk goed voort te zetten. Vlam zal zich in 2018 graag laten vervangen. Hij leidde de vergadering met strakke hand en gaf zichzelf ook nog het woord, zodat hij nog even als fractievoorzitter kon bijdragen aan de discussie over de startnotitie voor de omgevingsvisie. Het raadsvoorzitterschap beviel hem goed, maar het zal niet leidden tot de ambitie om alsnog elders langer in de voetsporen van zijn vader te treden. De periode 'Franklin Vlam' in Winterswijk zal zich vermoedelijk beperken tot twee maanden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant