Van links naar rechts Evert Braakhekke, Frank Vergeer en Harrie Kremer. Secretaris Johan de Gooijer was verhinderd tijdens het fotomoment. Foto: Lydia ter Welle
Van links naar rechts Evert Braakhekke, Frank Vergeer en Harrie Kremer. Secretaris Johan de Gooijer was verhinderd tijdens het fotomoment. Foto: Lydia ter Welle

Open dag 'Ga voor Mobiliteit'

Algemeen

Tal van activiteiten in en om GKC

WINTERSWIJK – De stichting Ga voor Mobiliteit houdt op zaterdag 25 maart een open dag in samenwerking met het Gerrit Komrij College en de stichting Transit Oost. Het doel van de open dag is om jongeren te laten zien wat de grenzeloze mogelijkheden van de opleiding Mobiliteit en Transport zijn. De open dag is in het GKC aan de Parallelweg én in de Museumwerkplaats van Transit Oost aan de Kleine Parallelweg, van 10.00 tot 16.00 uur.

Door Lydia ter Welle

De stichting Ga voor Mobiliteit is een stichting, opgericht in 2014 op initiatief van de vorig jaar plotseling overleden Martin Ribbink, oud-docent van het GKC. Ribbink had veel contacten met werkgevers in de sector, die aangaven te vrezen op – niet eens zo lange – termijn een gevaarlijk tekort aan goed opgeleide vakmensen te krijgen. Om dat te voorkomen werd de stichting opgericht, ondersteund door de bedrijfstak, met als doel leerlingen enthousiast te maken voor een opleiding in deze sector. Het bestuur van Ga voor Mobiliteit bestaat uit voorzitter Frank Vergeer, penningmeester Harrie Kremer en secretaris Johan de Gooijer, met Evert Braakhekke als PR-man, en verder uit afgevaardigden uit de bedrijfstak. De stichting organiseert onder andere de open dag, en brengt verder onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar om te zorgen voor een zo goed mogelijke aansluiting van het onderwijs op de praktijk bij de bedrijven.

Mobiliteit en Transport
Het Gerrit Komrij College verzorgt sinds dit schooljaar de opleiding Mobiliteit en Transport, een vmbo-opleiding, met goede doorstromingsmogelijkheden in vervolgopleidingen. Daarvoor heette de opleiding Voertuigentechniek. "Maar nu heeft de opleiding veel meer mogelijkheden. Variërend van de opleiding tot monteur, zowel voor personen- als bedrijfswagens, en monteur mobiele werktuigen zoals tractoren, graafmachines en andere werktuigen, tot de opleiding carrosseriebouw en schadeherstel, tweewielertechnicus, bijvoorbeeld voor fietsen of voor scooters, en de opleiding Transport, tot chauffeur", legt Frank Vergeer, tevens docent van het GKC, uit. Op de vraag waarom leerlingen voor een opleiding als deze zouden moeten kiezen, is het antwoord kort: "Er zit zóveel in. Het is een opleiding met heel veel mogelijkheden." Hij legt uit: "Alle leerlingen krijgen een basisopleiding van een jaar, en daarna gaan ze al specialiseren: in de richting van chauffeur, of van tweewielerspecialist, van monteur bij bijvoorbeeld een transportbedrijf, of in de richting van de landbouwmechanisatie, van schadeherstel en/of carrosseriebouw."

Volop banen
Harrie Kremer voegt toe: "En het mooie is dat er volop baankansen zijn in deze sector. In de voorbereiding op de open dag van 25 maart ben ik bij veel bedrijven geweest. En de een na de ander vroeg 'Kun je me niet helpen aan een goede monteur?' of 'Heb je niet een paar jongens die jullie opleiding af hebben en in ons bedrijf verder willen worden opgeleid?', en 'Weet jij nog een tweewielerspecialist die bij ons wil komen werken?'. Volop kansen dus."

Open dag
Op zaterdag 25 maart laten diverse bedrijven zien wat ze zoal doen. In het atrium wordt voorlichting gegeven over de diverse bedrijfstakken en worden diverse voertuigen en motoren opgesteld. In het praktijklokaal zijn demonstraties van diverse technieken en van het uitlezen van storingen. Op het buitenterrein worden de zwaardere voertuigen opgesteld, zoals een bijzonder lange vrachtwagen, grote landbouwvoertuigen en servicevoertuigen. Er is gelegenheid om een ritje te maken in één van de aanwezige trucks. De Oldtimerclub toont verschillende 'oldies' . In de Museumwerkplaats van Transit Oost staat onder andere een Arriva-trein voor onderhoud. Er is een antieke lijnbus van de GTW te zien, en zo mogelijk rijdt de T-Ford een pendeldienst tussen het GKC en de Museumwerkplaats, die overigens op loopafstand van elkaar liggen, dankzij de tunnel die onder het spoor doorgaat.
Volop reden dus, voor jongeren en hun ouders, om een kijkje te komen kijken op de open dag Ga voor Mobiliteit op zaterdag 25 maart van 10.00 tot 16.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant