'Ontwerpen Morgenzon weinig onderscheidend en spannend'

Algemeen

WINTERSWIJK - De ontwerpen van de huizen op plan De Morgenzon zijn weinig onderscheidend en spannend. Dat concludeert het Gelders Genootschap dat op verzoek van de gemeente heeft gekeken naar de ontwikkelingen op het voormalige onderkomen van de in FC Winterswijk opgegane voetbalvereniging WVC.

Door Bart Kraan

Op plan De Morgenzon hoeven mensen die daar een huis willen laten bouwen, geen rekening te houden met welstandsregels. Ze mogen dus hun nieuwe woning (laten) ontwerpen naar eigen goeddunken. Ze zijn ook vrij in hun keuze voor kleur en materiaal en ze bepalen zelf hoe groot hun kavel en de daarop te bouwen woning wordt.

Hoewel de wijk nog niet gereed is en bijvoorbeeld het groen en de openbare ruimte nog moeten worden ingericht, trekt het Gelders Genootschap de conclusie dat de inmiddels vijftig gebouwde woningen over het algemeen weinig innovatief zijn. "Er is weinig tot geen verscheidenheid en dat is jammer'', aldus wethouder Rik Gommers. "Maar wat is er mis mee dat iemand blij is met zijn ontwerp? Er was meer mogelijk dan de verkapte jaren dertig-stijl, maar als mensen zoiets willen...''

Om wat meer variatie in de ontwerpen te krijgen, vindt het Gelders Genootschap dat de gemeente Winterswijk moet gaan werken met beperkte kaders, gekoppeld aan goede begeleiding. "Die leiden tot meer kwaliteit'', aldus Gommers.

Het Gelders Genootschap vindt tevens dat de verhouding kavel en woning in veel gevallen niet goed is. Vaak zijn de huizen te groot voor de kavel waar ze op gebouwd zijn, resultaat is dan dat de eigenaren weinig grond rond hun woningen hebben. Ook in dit opzicht moet de gemeente volgens het Gelders Genootschap meer de regie in eigen hand nemen, bijvoorbeeld door aan te geven hoe groot een woning ten opzichte van het bouwkavel mag zijn. Het Gelders Genootschap betreurt het dat mensen die op De Morgenzon een woning hebben laten bouwen weinig tot geen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om zich gratis te laten adviseren.

Het Gelders Genootschap heeft ook gekeken naar de Hoge Wieber, het gebied tussen de Waliënsestraat, Burgemeester van Nispenstraat, Ravenhorsterweg, Nieuw Beusinkweg en SchimmelpennincKlaan. Daar mogen bij wijze van pilot aan de voorkant van huizen dakkapellen en dakramen met bepaalde afmetingen welstandsvrij, dus zonder vergunning, worden gebouwd. Van die mogelijkheid is zeer spaarzaam gebruik gemaakt, want daar zijn slechts een dakkapel en drie dakramen gebouwd sinds het besluit van de gemeente om die welstandsvrij te maken.


www.planmorgenzon.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant