Roel Hummelink 'trekt de kar' voor de derde NieuwWerkDag. Foto: Joost van de Nadort
Roel Hummelink 'trekt de kar' voor de derde NieuwWerkDag. Foto: Joost van de Nadort

Theatershow op Achterhoekse NieuwWerkDag

Algemeen

Nog steeds geld beschikbaar voor begeleiding en opleiding

Door Joost van de Nadort

ACHTERHOEK - Voor de derde maal vindt een Achterhoekse NieuwWerkDag plaats, en wel op zaterdag 11 maart in het Graafschap College aan de J.F. Kennedylaan 49 in Doetinchem. Naast interessante workshops voor innovatieve carrièreswitchers en zoekers naar nieuw werk, verzorgt Ralph Kolen de bijzondere theatershow 'Stop met solliciteren, ga werken!' Op humoristische en interactieve wijze laat Kolen in zijn show zien hoe je de regie over je eigen sollicitatieproces terugkrijgt.

De Achterhoekse NieuwWerkDag is een uitvloeisel van de het sectorplan Achterhoek Nieuw Werk dat in februari 2016 van start is gegaan. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk moeilijk vervulbare vacatures in de regio Achterhoek opgevuld te krijgen en om vakkrachten te behouden voor de Achterhoek. Bij de aftrap van het project was er geld beschikbaar voor 1000 begeleidingstrajecten. Liesbeth Laman Trip, secretaris van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek: "Bij deze schatting zijn we er vanuit gegaan dat een begeleidings- en opleidingstraject ongeveer 8000 euro zou gaan kosten. Er is gebleken dat er meer vraag is naar kortlopende, dus goedkopere, trajecten. Daardoor is er geld beschikbaar voor meer trajecten dan de 1000 die we aanvankelijk in gedachten hadden."

Theatershow
Nieuw op deze derde Achterhoekse NieuwWerkDag is de theatershow van Ralph Kolen. In zijn theatershow neemt Kolen zijn toehoorders op humoristische, interactieve en muzikale wijze mee door het sollicitatieproces. Hij wil laten zien dat je je niet moet laten leiden door de eisen van het UWV of de vraag of je je hypotheek nog wel kunt betalen. Hij komt onder meer met praktische tips en organiseert een recordpoging netwerken. Op de website van Kolen, www.stopmetsolliciteren.nl, staat dat de show bedoeld is voor alle werkzoekenden, voor mensen die een andere baan zoeken en voor degenen die daarbij helpen. Kolen is ervaringsdeskundige. Hij heeft zelf in de situatie gezeten waarbij hij voortdurend nul op het rekest kreeg bij sollicitaties.

Workshops
Naast de theatershow is er net als voorgaande keren de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse workshops. Zo kunnen belangstellenden onder meer leren hoe ze in heel korte tijd zichzelf goed kunnen presenteren. De zogenaamde 'elevator pitch'. Ook is er weer de mogelijkheid om een video-cv te laten opstellen, een leuke en effectieve manier om jezelf te presenteren. Verder komen de social media waaronder LinkedIn aan bod en krijg je uitleg over de mogelijkheden die deze media bieden. Hummelink: "Nieuw is dat gebruik kan worden gemaakt van het 'Talent Center'. Dit is een website waarbij mensen die werk of ander werk zoeken door het beantwoorden van vragen een aantal banen aangereikt krijgen die mogelijk goed bij hen passen. Deze site is bereikbaar via de site van het sectorplan." Naast workshops zijn er zijn er ook werkgevers en intermediairs aanwezig die hun vacatures presenteren.

Presentatie
Tot slot zal Ingrid Keestra een presentatie geven over de opzet van haar curriculum vitae. Hummelink: "Het Sollicitatielab organiseert ieder jaar de verkiezing van het curriculum vitae van het jaar. Ingrid Keestra heeft deze verkiezing voor 2015 gewonnen. Zij geeft een presentatie waarin zij uitlegt hoe zij dat voor elkaar heeft gekregen. Zij geeft ook nuttige tips."

Resultaten
Terugkijkend op het afgelopen jaar zegt Laman Trip: "We hadden de ambitie om snel 1000 begeleidings- en opleidingstrajecten te starten. Het bleek echter in de praktijk lastig om werkgevers ervan te overtuigen dat het sectorplan kansen biedt. We hebben veel moeten investeren in voorlichting aan werkgevers. Het aantal van 1000 hebben we niet gehaald. Op dit moment staat de teller op 481. De laatste maanden gaat het hard. In december stond de teller nog op ongeveer 250." De uitvoering van het sectorplan is met een half jaar verlengd en loopt af in juli 2018. De verlenging heeft ook te maken met de start van het plan, die meer tijd kostte dan gedacht. Er was ruimte om 200 grensoverschrijdende trajecten op te starten. Laman Trip: "We hebben slechts voor een handjevol mensen kunnen bemiddelen en dan alleen maar voor mensen die in Duitsland gaan werken. Er zijn geen mensen vanuit Duitsland in Nederland komen werken." Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is de bemiddeling van een Syrische vluchteling. Hij heeft een opleiding gevolgd via de middelen van het sectorplan en is nu aan het werk bij Kaak Group in Terborg. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert industriële broodmachines en was op zoek naar iemand voor de markt in landen waar Arabisch wordt gesproken. Er zijn nog steeds heel veel vacatures die niet of nauwelijks opgevuld kunnen worden. Het gaat dan vooral om vacatures in de zorg, ICT en techniek.

Locatie
De derde Achterhoekse NieuwWerkDag vindt plaats op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie is het: Graafschap College, J.F. Kennedylaan 49, Doetinchem. De dag is bedoeld voor alle werkzoekenden en werkenden die een andere baan willen. Leeftijd speelt geen rol. Aanmelden is niet nodig, maar wie mee wil doen aan een workshop, moet zich daarvoor wél aanmelden, via www.sectorplanachterhoek.nl. De Achterhoekse NieuwWerkDag is onderdeel van het innovatiefestival 2017, een groot jaarlijks meerdaags evenement in de Achterhoek over innovatie en smart industry. Onder het thema 'smart verbinden' worden van woensdag 8 maart tot en met dinsdag 21 maart jongeren, studenten, ondernemers, werkzoekenden, onderwijsinstellingen en overheden met elkaar in contact gebracht rond het onderwerp smart industry.


www.innovatiefestival2017.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant