Afbeelding

Randbericht | Energieboer

Algemeen

Energieboer

Binnenkort ga ik verhuizen. Al decennia lang verbazen mensen zich dat ik in het dorp woon. "Jij had als natuurman allang op een boerderijtje in ons mooie buitengebied moeten wonen", zeggen ze. Ze denken altijd dat nergens anders wil vertoeven, maar dat is helemaal niet zo. Ik schets dan altijd de voordelen van het wonen in het dorp. "Alle winkels op loopafstand, een kratje bier halen op de fiets, heerlijk." Dat wordt nu toch anders. Mijn nieuwe woning staat dichtbij de Duitse grens.

Mijn verhuizing heeft alles met energie te maken. Ik heb een huis uit 1900. Ondanks goed bedoelde isolatiemaatregelen vliegt de warmte er aan alle kanten uit. Bovendien is het altijd warm in de ruimtes waar ik op dat moment niet ben. Laatst had ik lekkage. Een gat in een verwarmingsbuis!. Hoofdschuddend bekeek de monteur alles. Hij had een duidelijk advies: alles vernieuwen. Het was het beslissende zetje dat ik nodig had om afscheid te nemen van mijn huidige bouwval.

Uitgangspunt voor mijn nieuwe leven is dat ik zelf alle energie wil opwekken en dat ik zo weinig mogelijk energie wil benutten. Overtollige energie ga ik verkopen, zodat er voldoende geld is om mijn vaste lasten te betalen. Ik ga mezelf energieboer noemen. Geen productie van voedsel, maar van energie. Ik zie het al helemaal voor me. Zonnepanelen op het dak en in het weiland. De hele winter bezig met onderhoud van bos en houtwallen om voldoende hout te hebben voor mijn kleine houtverbrandingsoven. Een kleine biogasinstallatie voor vergisting van maaisel en ander groenafval. Een ingenieus waterstelsel op mijn landgoedje aanleggen, zodat er witte steenkool opgewekt kan worden. Hele dagen ben ik bezig mezelf op allerlei manieren te verwarmen en de medemens te voorzien van gegarandeerd groene energie uit 100% Winterswijk.

Dat energieparadijs zie ik al helemaal voor me. Vanuit het achterraam kijk ik uit op Duitsland. In de verte staan enkele windmolens. Binnenkort zullen er enkele dichterbij verschijnen. De financiering is nagenoeg rond. Een aantasting van het nationaal landschap? Welnee, ik heb mijn windmolens netjes ingepast in het grenslandschap. De voorbijganger zag al een met vier Duitse windmolens vervuilde horizon. Ik heb er twee molentjes aan toegevoegd. Zonder wil ik niet, want in mijn duurzame innovatiewereldje wil ik alle mogelijkheden laten zien. Nee, ik ben geen idealist. Nee, ik ben geen milieuridder. Ik wil alleen maar laten zien wat kan en er beetje geld mee verdienen.

Of het gaat lukken? Uiteraard, maar dan moet die partij die windmolens wil verbieden in Winterswijk niet zijn zin krijgen. Ik was verbaasd dat een ondernemerspartij mij als ondernemer wil dwarsbomen. Erg liberaal vind ik het niet. En dan dat doekje voor het bloeden. Eén gratis zonnepaneel als je er zeven zelf betaalt. Voor mij is dat wel weggelegd, want ik zal investeerders vinden. Maar geldt dat voor iedereen? Doorgaan zonder windenergie? Nee, ik ga voor het hele pakket. Ik wil alles laten zien. Dat kan en past ook in Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant