Wandelen langs de grens bij Rekken. Foto: PR
Wandelen langs de grens bij Rekken. Foto: PR

Defensie komt deelnemers grenswandeling te hulp

Algemeen

REKKEN - Tijdens de grenswandeling van 12 februari komt defensie te hulp voor een tijdelijke brug bij Rekken. In het kader van 250 jaar grens is er een unieke wandeling van grenssteen tot grenspaal. Voor de wandeling kan men starten van 9.00 tot 12.00 uur. Start is bij café Kloppendiek, Zwilbrock 8, in Vreden, en de wandelaars worden met de pendelbus naar de eerste steen gebracht en lopend komt men weer op parkeerplaats bij Kloppendiek terecht.

Omdat de grens de rivier de Berkel overschrijdt, is er een obstakel voor de wandelaars. Er is geen brug op deze plek. Hier komt defensie de wandelaars tegemoet en legt er een tijdelijke brug aan. De wandeling die eenmalig is en gaat ook deels over particuliere gronden. De vroegere 'kommiezenpaden' (douanepaden; red.) zijn deels nog in tact en worden voor deze dag wandelklaar gemaakt. Er is veel belangstelling van de wandelaars en mensen die geïnteresseerd zijn in de exacte plaats van de grensstenen.

Het exacte verloop van de rijksgrens tussen Gelre en Münster werd bepaald in 1766. Niet alleen van Niekerke tot Haak en Hoek, maar nog verder door tot aan Dinxperlo aan toe. Besloten is de grens te markeren met grensstenen, gemaakt van Bentheimer zandsteen. Op belangrijke punten kwamen wapenstenen te staan: met daarop het wapen van Gelre, van Münster of van allebei. Daar tussen kwamen letterstenen te staan. Met daarop een G (Gelre) en/of M (Münster). In elke grenssteen, zowel wapen- als lettersteen, werd een volgnummer gebeiteld, plus het jaar waarin de steen is geplaatst (1766). Grenssteen nummer 1 kwam bij Niekerke te staan. De Nederlandse kadasterdienst en de Duitse kadaster namen om de twee jaar de verantwoordelijkheid op zich om te controleren of de stenen nog op de juiste plaats stonden.

De grenzen vervagen steeds meer en meer. Er klinkt ook een geluid om deze weer te gaan herstellen. Hoe moeilijk zal het zijn om weer exact de grenslijnen uit te zetten en te bewaken. Bij deze wandeling kan men zien en ervaren hoe moeilijk het vroeger was om douane te zijn.

Deelname aan de wandeling kost vijf euro, inclusief vervoer met de bus. Vanwege de verwachte grote opkomst zullen er voldoende pendelbussen zijn. Onderweg kan men een hapje en een drankje kopen en genieten van veel mooie grensstenen, het coulisselandschap met mogelijk wat wild en de mooie natuur. Er mogen geen honden mee en men loopt op eigen risico.

Bij veel sneeuw en/of ijzel gaat de tocht niet door. Informatie over het al of niet doorgaan kan men vinden op de Facebookpagina 250 jaar grens.


www.facebook.com/250 jaar grens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant