Goochelaar Michiel van Zeist treedt op, nauwlettend bekeken door de leerlingen vanaf de podiumtrap. Foto: Bart Kraan
Goochelaar Michiel van Zeist treedt op, nauwlettend bekeken door de leerlingen vanaf de podiumtrap. Foto: Bart Kraan

Daltonschool De Vlier: 'Van de hel in de hemel'

Algemeen

Nieuw gebouw basisschool in gebruik genomen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Het duurt even voordat ze de opblaasbare glijbaan hebben beklommen: Rabia, Noor, Kjserty en Albi, vier leerlingen van Daltonschool De Vlier. Naar beneden komen kost hen geen enkele moeite en binnen luttele seconden staan ze weer op hun benen. Met hun 'vlucht' nemen ze woensdag het nieuwe onderkomen van 'hun' basisschool in gebruik.

Uiteraard blijft het niet bij deze vier leerlingen. Ook de andere kinderen, inclusief die van peuteropvang Het Klaverblad die ook van het gebouw gebruik maakt, klimmen naar boven en laten zich naar beneden glijden. Waarna ouders en personeelsleden van De Vlier, onder wie directeur Han van Soldt, zo worden aangestoken door het enthousiasme van de kinderen dat ze ook de wat moeizame gang naar boven maken om binnen de kortste keren weer beneden te zijn. Vervolgens gaan de kinderen naar hun lokalen om wat te tekenen en te knutselen om daarna te worden vermaakt door goochelaar Michel van Zeist. Die oogst met zijn onnavolgbare trucs bewondering bij zowel de leerlingen als de toekijkende volwassenen. Om kwart voor twaalf proosten kinderen en volwassenen samen op de opening van De Vlier, waarna iedereen geniet van de lunch, die bestaat uit door ouders bereide en meegebrachte lekkernijen.

Directeur Van Soldt neemt aan het begin van de morgen tussen de bedrijven door de gelegenheid om wethouder Ilse Saris en andere bezoekers door het nieuwe domicilie van de Vlier rond te leiden. De school is er ten opzichte van het voormalige onderkomen in het nabijgelegen voormalige gebouw van De Olm enorm op vooruit gegaan. Niet langer is De Vlier gehuisvest in een oude en vervallen school met diverse mankementen zoals lekkages, maar beschikt de school nu over een ruim gebouw in lichte kalmerende kleuren, verfraaid met kunstwerken die de groepen hebben gemaakt in samenwerking met kunstenares Ine Bolk. "Je kunt er wel voor kiezen om veel kleuren te gebruiken, maar dit is wel zo rustig'', aldus Van Soldt.

Het nieuwe gebouw is praktisch ingericht. Zo bevinden de kasten met materiaal zich aan de muren nabij de lokalen en hangen de jassen onder de kasten en nemen ze dus niet elders ruimte in beslag. De leerlingen kunnen nu vanwege de aanwezigheid van een podiumtrap heel gemakkelijk kijken naar voorstellingen in het speellokaal. In het nieuwe gebouw kan De Vlier ook prima gestalte worden gegeven aan het Dalton-onderwijs. "We beschikken hier over drie leerpleinen, twee boven waar de groepen vijf tot en met acht zitten en een beneden. Op de leerpleinen kunnen kinderen individueel en in groepen werken, geheel in de lijn van het Dalton-onderwijs waarbij de nadruk wordt gelegd op zelfstandigheid, verantwoording nemen en samenwerken. Bij de laagste groepen wordt overigens nog niet in kleinere groepjes gewerkt, dat gebeurt pas als de leerlingen wat ouders zijn'', zo geeft Van Soldt aan. Omdat De Vlier veel waarde hecht aan eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, wordt de leerlingen van De Vlier geleerd om goed te plannen. "Vanaf groep 1 werken we met planborden, de leerlingen van de groepen zeven en acht hebben een agenda.''

Van Soldt is enorm in haar nopjes met het nieuwe onderkomen van De Vlier. "We zijn van de hel in de hemel beland. Hier kunnen we via de de Dalton-principes werken. Ik ben blij dat we hier zitten. Die tijd in De Olm was niet de prettigste.'' Dat wil niet zeggen dat De Vlier niets meer te wensen heeft. Zo wil de school ook techniekonderwijs aan de groepen vijf en zes mogelijk maken. "De groepen zeven en acht gaan naar technieklokaal Skills, voor de groepen vijf en zes willen we techniektafels die op de leerpleinen komen te staan.''

En de ruimte buiten moet nog worden aangepast en verder ingericht. De zandbak die nu nog vlak voor de ingang ligt, krijgt een andere plek om te voorkomen dat leerlingen bij binnenkomst al te veel zand onder de zolen van hun schoenen mee naar binnen nemen. De belijning die nodig is in het kader van Beweegwijs moet nog worden aangebracht. En de speeltoestellen ontbreken nog. "We verhuizen de speeltoestellen die nog bij De Olm staan en gebruikt kunnen worden. En de toestellen die niet meer bruikbaar, vervangen we door nieuwe'', aldus Van Soldt.

Het geld voor de inrichting van de ruimte buiten heeft de ouderraad opgebracht. Zij kreeg van de Rabobank tien mille, hield een sponsorloop voor de leerlingen en een verloting en benaderde diverse fondsen voor goede doelen en ondernemersvereniging De Compagnie voor een bijdrage. Tevens kreeg ze geld van Probroed, waarvan de werknemers elk jaar een bedrag bijeenbrengen voor een goed doel. Tenslotte zorgde Wijco Groen voor de picknicktafels.

Toosten op de nieuwe school. Foto: Bart Kraan

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant