De eerste kabel gaat de grond in. Foto: Achterhoek Nieuws bv
De eerste kabel gaat de grond in. Foto: Achterhoek Nieuws bv

Buitengebied krijgt digitale snelweg

Algemeen

HENXEL- Woensdag 21 december werd bij Camping 'Het Wieskamp' symbolisch de eerste glasvezelkabel gelegd door de vele betrokkenen om een nieuwe fase te markeren in het glasvezelproject. Supersnel dataverkeer is daarmee ook voor het buitengebied gewaarborgd. De uitvoerende fase zal in het voorjaar een aanvang nemen. Naar verwachting zal halverwege het jaar het proces zijn afgerond. En voor het eind van het jaar zullen de eerste aansluitingen beschikken over een glaskabelverbinding.

Door onze verslaggever

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf van investeringsmaatschappij CIF (Communication Infrastructure Fund), die de aanleg van glasvezelverbinding gaat verzorgen roemde de betrokken partijen voor het bereikte resultaat. Ruim vijftig procent van de inwoners en bedrijven van het buitengebied heeft gekozen voor de diensten via glasvezel. Dit percentage was nodig om daadwerkelijk met de aanleg te kunnen starten. "Hoewel de schop hier bij 'Het Wieskamp' symbolisch de grond in gaat, is de locatie niet geheel toevallig. Zonder de lokale initiatieven vanuit het buitengebied met zijn vele vrijwillige ambassadeurs was dit resultaat niet tot stand gekomen", aldus Grootenboer. Voor het voortraject trok hij de vergelijking met een eend: "Als je van bovenaf naar een eend kijkt, lijkt die rustig op het water te dobberen, maar onder water wordt er druk getrappeld." Volgens Grootenboer komt het project nu in een andere fase, waarbij de relatie met de gemeente wat zakelijker wordt. De gemeente moet de belangen van de burgers beschermen op het gebied van overlast en veiligheid, maar gezien zijn ervaringen met de afgelopen tijd, ziet hij daar geen problemen ontstaan. Hij noemde de samenwerking met de initiatiegroep, de projectgroep en de gemeente: 'zakelijk', 'strak', 'productief', 'gedreven', maar ook gezellig.

Kers op de taart
Wethouder Gert-Jan te Gronde greep de datum 21 december, de zonnewende, aan om aan te geven dat het nu steeds lichter gaat worden. Een extra succesje betreft het feit, dat de kern van Meddo ook mee wil doen. Meddo beschikt al over een kabelverbinding, maar wil in de toekomst ook verzekerd zijn van toegang tot de vele toepassingen, die naast televisie, internet en telefoon door de 'verglazing' nog mogelijk worden. "Als straks het bedrijventerrein en het Beatrixpark ook meedoen, is er de situatie ontstaan, dat Winterswijk als één van de eerste gemeenten iedereen razendsnel internet kan bieden. "Geen (auto)snelweg maar wel een moderne digitale snelweg."
"Het hele project is tot stand gekomen door het enthousiasme en de 'drive' vanuit de buurtschappen", aldus te Gronde.
Technologiebedrijf Koning & Hartman, verantwoordelijk voor het integrale beheer, gaat eerst inventariseren, waar de aansluitingen bij de mensen moeten komen en in het voorjaar gaan de werkzaamheden van start. Halverwege het jaar, misschien al bij de eerstvolgende zonnewende op 22 juni, zullen de eerste aansluitingen een feit zijn.

Doorbraak
Voorzitter Dick te Voortwis van de Stichting Breedband Buitengebied Winterswijk (SBBW) spreekt zijn enthousiasme uit over dit officiële nieuwe startmoment. "We zijn al ruim vijf jaar bezig met vele wendingen om het project voor elkaar te krijgen. Eerst lag het in de bedoeling van de stichting om samen met de gemeente het plan uit te voeren. De deelnemers zouden dan ongeveer 3500 euro per aansluiting moeten investeren. Daarna kwam de provincie met een beter bod, maar regelgeving bleek een te grote hobbel te zijn. Vorig jaar kwam eigenlijk pas de doorbraak met het aanbod van CIF. De deelnemers betalen nu tien euro per maand, bovenop de abonnementskosten van de provider. Dit aanbod konden we niet laten liggen." De deelnemers kunnen kiezen uit vijf providers. Grootenboer: "We staan nog maar aan het begin, het was pionierswerk, dat zonder SBBW, vrijwillige ambassadeurs, de gemeente en andere betrokken niet tot stand had kunnen komen."
Onder leiding van 'graafwerker' te Gronde met hesje en helm werden de handen nog even uit de mouwen gestoken om symbolisch de kabel te leggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant