Ingrid Bravenboer vindt het leuk om kinderen blij te zien zijn met een cadeautje. Foto: eigen foto
Ingrid Bravenboer vindt het leuk om kinderen blij te zien zijn met een cadeautje. Foto: eigen foto

Speelgoedbank in oprichting

Algemeen

WINTERSWIJK - Tijdens haar werk als schuldhulpverlener bij Humanitas zag Ingrid Bravenboer dat kinderen die deel uitmaken van een gezin dat op of onder de armoedegrens leeft vrijwel nooit cadeautjes of speelgoed krijgen. "Zeker rondom de Sinterklaastijd is het voor kinderen heel moeilijk als er voor hen geen cadeautje is. Op school zien ze dat andere kinderen wel wat krijgen. Daar wil ik wat aan doen. Ieder kind verdient op zijn tijd een cadeautje."

Door Sander Damen

Bravenboer besloot een speelgoedbank op te richten. Doel van de speelgoedbank is speelgoed te verzamelen en dat te schenken aan kinderen die thuis door financiële problemen van de ouders nooit of haast nooit speelgoed cadeau krijgen. "Het lijkt me geweldig als er een speelgoedbank zou zijn waar dat zou kunnen en wanneer alle gemeenten in de Achterhoek aan zouden meewerken." De dichtstbijzijnde speelgoedbank is in Enschede.

Om te beginnen schreef ze een aantal verwante organisaties als de kledingbank, de voedselbank en De Winterswijkse Uitdaging aan. Ook nam ze contact op met de betrokken gemeenten: "Iedereen reageerde positief. Dat was voor mij een sein om verder te gaan. Nu gaan we aan de slag met het oprichten van een stichting en het zoeken naar een geschikte opslaglocatie, een bestuur, vrijwilligers en natuurlijk speelgoed."

Verwijzers
Het speelgoed kan van zowel bedrijven als particulieren komen. Het mag gebruikt zijn, als het maar compleet, heel, schoon en door kinderen te gebruiken is. "De bank is niet alleen bedoeld voor gezinnen die bij de Voedselbank terechtkunnen, maar ook bijvoorbeeld voor de gezinnen die ik bij Humanitas zie waarvan de ouders soms gewoon werken maar door schulden op of onder de armoedegrens leven", licht Bravenboer toe. "Ik wil zoveel mogelijk kinderen bereiken. Daarom wil ik ook met verwijzers gaan werken. Als zij vaststellen dat een gezin in aanmerking komt, kan het gezin zich bij de speelgoedbank melden en speelgoed halen. Ik denk dan aan een puntensysteem. Een kind kan dan per jaar een aantal punten besteden waarbij bijvoorbeeld een autootje minder punten heeft dan een racebaan."

2017
Het idee is nog vers maar Bravenboer is enthousiast en denkt al verder. "Ik zou graag meer bieden dan alleen speelgoed", zegt ze. "Dan denk ik aan feestjes en sociale evenementen. Ik wil het zielige er af halen. De ouders hebben weinig geld en dat is het. Punt. Ook wil ik met de speelgoedbank ook ouders coaching aanbieden op allerlei gebied. Dat kan zijn bij het verzorgen van de financiën, maar ook bij het vinden van informatie of hulp."

Stichting
Met de hulp van Hobbelink en Buitink wordt nu gewerkt aan het oprichten van een stichting. Daarnaast gaat Bravenboer begin 2017 gesprekken aan met onder meer de gemeente en de kledingbank. Voor de stichting is ze op zoek naar bestuursleden, vrijwilligers en financiering. Dat laatste gebeurt onder meer door crowdfunding.
Bij de realisatie van de speelgoedbank wil ze graag samenwerken met andere partijen die zich op dezelfde gezinnen richten. Er moet veel gebeuren, dus wacht Bravenboer nog een flinke klus. Daar ziet ze duidelijk niet tegenop. Het enthousiasme straalt er af en ze is ervan overtuigd dat ze haar ideeën kan realiseren: "Ieder kind moet toch tenminste op zijn of haar verjaardag een cadeautje kunnen krijgen?"
Contactgegevens, formulieren voor doorverwijzers en meer informatie is te vinden op www.speelgoedbankoostachterhoek.nl. Donaties kunnen worden gegeven via www.dreamordonate.nl/8847-speelgoedbank-achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant