Afbeelding

Lezers schrijven | Lastenverzwaring

Algemeen

Lastenverzwaring? Nee, ik wil zorgenverlichting...

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur wil ik toch eens de pen hanteren. Ik word soms een beetje moedeloos van het gemak waarmee de lasten bij burgers en bedrijven verzwaard worden. En dat gebeurt overal… ik wil dat uitleggen met enkele voorbeelden die ik zelf tegen kom of zie in mijn omgeving.

Het eerste onderwerp zijn de waterschapslasten. Geraamde verhoging voor 2017 is drie procent. Ik zie absoluut de noodzaak van het waterschap in en ben ook groot voorstander om deze instelling in stand te houden in de huidige vorm. Maar klakkeloos de verhoging van drie procent accepteren? Nee. Als ik zie in wat voor gebouw het waterschap zit in Doetinchem dan denk ik: kon dat niet iets minder. Ook het grote aantal plannen en projecten die deze mensen op dat kantoor kunnen produceren is gigantisch. Maar ook nodig? Overal moet er extra natuur worden aangelegd naast de doelen die ze moeten realiseren. Het gaat te ver om dat hier toe te lichten maar een klein voorbeeldje is het verbreden van de sloot die onder de Bataafseweg door stroomt tussen de Pelkwijk en de boerderij Den Harden (Winterswijk). Wegen de kosten van het voorbereiden en realiseren van het huidige plan op tegen de natuurwinst, naast het noodzakelijke tijdelijk vasthouden van water bovenstrooms? Mijn boerenverstand betwijfelt dat zeer en deze extra kosten worden door de burger betaald.

Verder wordt de begroting van het waterschap 2017 sluitend gemaakt door de gemeenten extra te belasten. Rara waar de gemeente bij een tekort in hun begroting deze lasten probeert terug te halen.

Onroerende zaak belasting misschien. OZB is het volgende puntje. Ook hier heb ik een opmerking over. In Winterswijk stijgen de lasten voor ozb volgend jaar niet. Maar waarom betaal ik als ondernemer ruim drie keer zoveel aan belasting voor een woning met een zelfde waarde als een burger? We gaan het de politiek maar eens vragen. Ook ik kan mijn euro maar een keer uitgeven. Zal wel zijn omdat het aantal burgerstemmen volgend jaar bij de verkiezingen veel groter is als het aantal stemmen van ondernemers. Ook voor de gemeente geldt dat hier een hoop mensen zitten die druk zijn met het maken van plannen. Misschien is het in onze omliggende gemeenten nog wel gekker maar toch.

Het lijkt mij heel goed dat elke ambtenaar eens de afweging maakt: wat doe ik, wat is nodig en het nut, wat is dus overbodig of kan beter of sneller? Waar is beleid beter toepasbaar te maken voor de burger en bedrijven en hoe komen we tot de situatie dat we met ons allen de kosten kunnen laten zakken met 3drie procent in plaats van verdere kostenstijging. Dat deze ambtenaren deze boodschap ook moeten verkopen op het proviciehuis bij hun collega's lijkt mij duidelijk want van daar komen ook een hoop kostenverhogende maatregelen en plannen.

Zo, dat is een hele tekst maar het moest even op papier.

Ik als ondernemer heb volgend jaar op de waterschap nota te maken met tariefstijgingen van negen procent en betaal voor mijn bedrijfswoning enkele honderden euro's meer ozb dan een particulier. Dit zijn maar enkele lastenverzwaringen die op mijn bedrijf drukken waardoor de marges momenteel negatief zijn. Gemeentepolitiek en waterschapbestuur, ik vraag u toch eens het beleid te heroverwegen. Want elke euro die ik aan u uitgeef kan ik niet gebruiken om milieuwinst te halen op mijn bedrijf, of het dierwelzijn te verbeteren. Laat staan dat ik het gevoel van lastenverlichting leer kennen.


Arjan Tolkamp,
Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant