Afbeelding

Huisdamtoernooi vroegtijdig beslist

Algemeen

WINTERSWIJK - Van het zeven rondes durende huisdamtoernooi van WDV werden deze week de vijfde en zesde ronde gespeeld. Gerwin Doornink zou het toernooi al kunnen beslissen, als de uitslagen voor hem mee zouden zitten.

In de vijfde ronde deden Marcel Krosenbrink en Jochem Mullink goede zaken door overtuigend te winnen van respectievelijk Joël Bal en Hennie te Brake. Daarmee naderde Marcel koploper Gerwin Doornink op 1 punt, terwijl Jochem op twee punten achterstand stond. Ondertussen waren alle ogen gericht op de topper tussen Gerwin Doornink en Henk Freriks. Deze partij ging lang gelijk op, maar in de slotfase kwam Henk vast te staan en wist zich niet meer te bevrijden (Er was echter nog een redding mogelijk met misschien zelfs nog winstkansen). Door de winstpartij kwam Gerwin op 9 punten en zette daarmee Marcel weer op 3 punten. Ook Augustin Saouadogo won zijn partij tegen Paul Hageman en kwam daarmee ook op 9 punten.

Aangezien aspirant-lid Augustin buiten mededinging meespeelt, zou Gerwin in de zesde ronde met een overwinning het huisdamtoernooi officieel op zijn naam schrijven. Dit deed Gerwin overtuigend. In de opening kwam hij al voor te staan tegen Joël en speelde dit geduldig uit tot winst. Een overtuigende en verdiende toernooiwinst van Gerwin!

Voor de overige deelnemers resteert hierdoor een strijd om de tweede plaats. In de achtervolging op Marcel Krosenbrink wonnen zowel Jochem Mullink als Henk Freriks. Jochem ontsnapte toen Paul in een remise-achtige stand toch nog een fatale misser maakte. Henk wist op zijn beurt een knappe overwinning te boeken tegen Augustin. In de onderlinge strijd tegen Marcel probeerde Hennie zich ook in de strijd te mengen om de bovenste plaatsen. Marcel kraakte door een lange doorbraak naar dam van Hennie, maar brak nooit.

Door het gelijke spel van Marcel, staan met nog één ronde te gaan de drie schakers allen gelijk met 7 punten. Het belooft nog een spannende strijd om de tweede plek te worden op de slotavond.

Voor de Winterswijkse damcompetitie kreeg Wim Sonderen in een klassieke partij een voordelige stand tegen Zeeg Jongkoen. Wim dreigde in een dunne stand door te breken, waarna Zeeg Wim noodgedwongen naar dam liet slaan om ten koste van één schijf de dam af te pakken. In de overgebleven stand kon Zeeg nog verrassend remise afdwingen, maar mistte deze mogelijkheid waardoor Wim won.

Thomas Esselink had Wim Bennink goed aan het nadenken in het middenspel, door druk te zetten op het centrum. Wim Bennink probeerde onder de druk uit te komen door een grote afruil te nemen. Hierop combineerde Thomas echter direct naar dam, waarna Wim direct kon opgeven.

Jan Elgershuizen had tegen Frank ten Hagen lang gemakkelijker spel. Door het lastige spel kwam Frank in tijdnood, met nog één minuut op de klok met nog tien zetten te gaan probeerde Jan Frank onder druk te zetten, maar was daarbij iets te gretig, waarna Frank middels een plakker licht voordeel behaalde. De overgebleven stand was weliswaar remise, maar Jan koos niet voor de juiste voortzetting, waardoor Frank eerder naar dam kon. Hierdoor kon Jan zelf niet meer doorbreken. Frank won uiteindelijk door drie schijven van Jan vast te houden op de Tric-trac-lijn.

Erik ten Hagen blijft aan kop met 14 uit 7, gevolgd door Erik Oonk 9 uit 6 met Frank ten Hagen 8 uit 5 en Wim Sonderen 7 uit 5 vlak achter zich.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant