Wethouder Ilse Saris feliciteert Johan Esendam met de plaatsing van de eerste particuliere AED, geplaatst op de  Eelinkes. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Bart Kraan
Wethouder Ilse Saris feliciteert Johan Esendam met de plaatsing van de eerste particuliere AED, geplaatst op de Eelinkes. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Bart Kraan

Actiecomité wordt Stichting Hart4Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Het actiecomité Hart4Winterswijk, dat dit voorjaar een succesvolle actie hield voor de eerste particuliere buurt AED in Winterswijk, is omgevormd in tot Stichting Hart4Winterswijk. Vrijdagochtend 4 november was het voltallige bestuur van de Stichting Hart4Winterswijk op het notariskantoor Hobbelink & Buitink aanwezig om de oprichtingsakte te ondertekenen.

Na de actie in zijn eigen woonbuurt wil voorzitter Johan G. Esendam, met zijn breed samengesteld bestuur, deze actie samen met de gemeente, de plaatselijke Hartstichting, het Rode Kruis, de EHBO en Buurtpreventie, uit breiden naar alle andere wijken en buurten in Winterswijk. Esendam: "In de bebouwde kom zijn slechts acht AED's aanwezig die 24 uur per dag, zeven dagen in de week openbaar beschikbaar en inzetbaar zijn. Winterswijk voldoet daarmee niet aan de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting. Gelet op de nu veel te grote onderlinge afstanden tussen de bestaande AED's, moeten er minimaal zestien AED's bijkomen, met aan elke AED minimaal vijftien burgerhulpverleners gekoppeld, wil er bij een hartstilstand sprake zijn van een snelle reanimatie met inzet van een AED, binnen de cruciale tijd van zes minuten. Met onze campagne en de aanschaf van zestien nieuwe AED's voldoen we dan wel aan de richtlijnen van de Hartstichting. Hoe we deze campagne willen opstarten en realiseren staat omschreven in het Plan van aanpak Winterswijk 100% Hartveilig dat we medio november gaan presenteren."

Elke dag sterven 35 Nederlanders aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Thuis, op straat of op het sportveld. Snelle hulp kan het verschil maken tussen leven en dood. Het kan iedereen, jong of oud overkomen. Bij een hartstilstand is snel reanimeren van levensbelang. Iedere minuut telt. Met dit plan van aanpak sluit het bestuur van Hart4Winterswijk naadloos aan, bij de campagne die de Nederlandse Hartstichting momenteel in heel Nederland voert: "Kunt u reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in uw buurt. Elke minuut telt". Meer informatie via info@hart4winterswijk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant