De Avanti-heren tijdens de training. Foto: Kevin ten Dolle
De Avanti-heren tijdens de training. Foto: Kevin ten Dolle

Samenhorigheid en sfeer zorgen voor koppositie Avanti

Algemeen

WINTERSWIJK – Hockeyclub Avanti presteert dit seizoen buitengewoon goed. Het team van coach Niek Wiggemans staat op de eerste plaats in de vierde klasse C. De zes gespeelde wedstrijden werden allen gewonnen en er werden slechts vijf tegentreffers geïncasseerd. De terugkeer van enkele bepalende spelers, samenhorigheid en sfeer zijn de ingrediënten die ervoor hebben gezorgd dat er nu serieus gekeken wordt richting derde klasse. "Alle benodigdheden zijn aanwezig. Wij willen kampioen worden", toont Wiggemans direct de ambitie van de club.

Door Kevin ten Dolle

Dat de uitspraak van de coach niet uit de lucht is gegrepen blijkt uit de resultaten van de club. Elke tegenstander werd met minimaal twee goals verschil verslagen en het ongekend lage aantal tegentreffers lijken Avanti tot titelkandidaat nummer een te maken. "Wij hebben een heel hecht team. De jongens kennen elkaar goed, gaan met elkaar uit en komen bij elkaar over de vloer. Dat speelt positief door in het veld", legt de coach uit. "Daarnaast hebben we met Joep Gierveld en Trevor Nyamsangya twee enorm goede spelers erbij gekregen ten opzichte van vorig jaar. Beide hebben op hoog niveau gespeeld de voorbije jaren en hebben mede vanwege de goede sfeer in het team gekozen voor een terugkeer bij Avanti", legt Wiggemans uit.

Vrijdagavond-training
De coach legt uit wat nog meer bijgedragen heeft aan de opmars van zijn team. "We trainen op woensdag en op vrijdag, waarbij we op woensdag meestal maar met een klein aantal zijn. Wij hebben veel studenten in het team, van de dertig spelers voor het eerste en tweede zijn dat er zestien, en die komen op vrijdag terug om te trainen. Daarom hebben we besloten dat er serieus getraind moet worden en met John van Noort als trainer gebeurd dat nu ook", vertelt Wiggemans over de trainingen. "Het verschil is merkbaar, je ziet dat spelers steeds meer vaste lijnen lopen en dat er patronen ontstaan. Die worden gesmeed tijdens de trainingen op vrijdagavond."

Als team gegroeid
"Nog een voordeel van dit jaar is de enorm sterke as. Met Ernst-Jan Haenen hadden we altijd al een leider op het middenveld, die de boel op sleeptouw nam met zijn kwaliteiten. Met Joep in de verdediging en Trevor voorin hebben we nu twee enorm goede spelers die samen met Ernst-Jan de kar trekken", analyseert Wiggemans. Naast de kwalitatieve vooruitgang van de selectie is de selectie volgens Wiggemans ook gegroeid op andere vlakken. "We hebben besloten er helemaal voor te gaan dit seizoen. Vorig jaar zag je soms dat na een gezellige zaterdagavond de jongens niet scherp waren. Dit seizoen spreken ze elkaar erop aan en gebeurt dat niet meer. Daarnaast laat ik de tactiek in het veld aan de jongens over. Dan gaat bijvoorbeeld Joep bij het bord staan en laat zien hoe ze het gaan aanpakken tijdens de wedstrijd. Dat zorgt ervoor dat de tactiek duidelijk is bij het team en volledig door het team gedragen wordt. Ik kom uit het voetbal en ben voornamelijk bij het team om die jongens te motiveren als het nodig is. Laat ze de tactiek zelf maar uitstippelen, dat maakt dit team mede zo sterk", vertelt Wiggemans.

Feestje
Concurrentie dit seizoen moet vooral gezocht worden uit de hoek van Oosterbeek. "Zij staan nu tweede en zij lijken mij de enige echte concurrent van ons. Wij hebben thuis van ze gewonnen en gaan op 6 november daar op bezoek. We moeten zorgen dat we daar niet verliezen, dan houd je het gat met hen en krijg je ze vanwege de anderhalve competitie alleen thuis nog. Als we geen kampioen worden, dan ligt dat echt aan ons zelf. Dat heb ik de jongens ook gezegd. Alles bij de club is klaar voor de derde klasse, nu moeten wij zorgen dat we hier aan het einde van het seizoen een feestje hebben", besluit Wiggemans.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant