Gerben Houwers. Foto: Kevin ten Dole
Gerben Houwers. Foto: Kevin ten Dole

KEVINVan zolderkamer naar een van de meest talentvolle jongeren

Algemeen

WINTERSWIJK - Het begon als een idee op een zolderkamer, maar is inmiddels uitgegroeid tot een product dat al duizenden studenten heeft geholpen met leren voor tentamens en examens. Study buddy is een 100% natuurlijk voedingssupplement, dat helpt het concentratievermogen te verhogen. De van oorsprong uit Winterswijk afkomstige Gerben Houwers bedacht het middel samen met zijn kompaan Wimme Klaver. Het succes van hun product bleef niet onopgemerkt en leverde het duo een plek op in de jonge 100. Een lijst met daarop de meeste talentvolle jongeren onder de 25 jaar.

Door Kevin ten Dolle

Ontwikkeling van Study buddy
"We ondervonden zelf regelmatig concentratieproblemen tijdens onze studie. Veel studenten kiezen tijdens het studeren voor de tentamens voor een snelle en vaak ongezonde hap en dit is funest voor het concentratie vermogen. We constateerden dat enorm veel studenten deze problemen hadden bij het leren", verklaart Houwers. "Toen zijn we begonnen te onderzoeken of er natuurlijke stofjes waren die helpen bij het leren en concentreren. We kwamen er toen achter dat dit in Amerika al een grote trend geworden is, het heet daar 'nootropics'." Met de informatie die Klaver en Houwers vonden, zijn ze vervolgens gaan experimenteren. "Allerlei poedertjes in glaasjes water, allerlei mengseltjes en we hebben er ook best wel eens buikpijn van gehad maar dat hoort er allemaal bij", vertelt de 24-jarige ondernemer. "Vervolgens hebben we verschillende 'A-B testen' gedaan. Dan vroegen we ruim 200 studenten een pil te nemen tijdens het studeren en bij een aantal was dat bijvoorbeeld een vitamine C-pil en anderen kregen Study buddy. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid beter ging studeren op Study buddy en toen hebben we het op de markt gebracht. Via onze Nederlandse producent hebben we nu een professionele productielijn en zijn we te koop via onze webwinkel www.mijnstudybuddy.nl, bol.com en een aantal Primera-winkels."

Jonge 100
Het succes van hun product viel ook op. Houwers en Klaver werden genomineerd voor een plek in de jonge 100. Een lijst die wordt uitgebracht door ondertussen.nl. "Het is natuurlijk al een enorme eer om voor de lijst genomineerd te worden en we hebben ook geen idee wie ons bij ondertussen.nl heeft genomineerd", zegt Houwers over de nominatie. Uiteindelijk zijn de bedenkers van Study buddy opgenomen in de lijst, tussen mensen als DJ Jay Hardway, PSV-speler Steven Bergwijn en Judith Kadee, directrice van Villa Mondriaan. "De bekendmaking was in de 'Westerliefde' in Amsterdam. Het was echt een hele mooie avond en ik heb heel veel inspirerende mensen ontmoet", vertelt Houwers over de avond. "Er wordt geen lijst met posities uitgebracht, maar ik sprak Barry Paff (een van de juryleden, KtD) en hij zei wel dat we in de top 10 geëindigd waren." Daarnaast mocht Houwers het pioniers speldje in ontvangst nemen.

Ga ervoor
Het succes van Study buddy betekent voor Houwers echter wel dat hij vaak lange dagen maakte. "Voor mijn Bachelor Business Administration heb ik een half jaar stage gelopen in Utrecht en zo ben ik ook bij Wimme in huis komen wonen. Vaak was het van acht tot zes op stage en daarna tot middernacht bezig met onze startup Study buddy", verklaart Houwers hoe hij de combinatie studie en startup heeft aangepakt. Goede raad voor jonge startende ondernemers heeft Houwers ook. "Ga ervoor, steek tijd in je idee of oplossing van een probleem. Praat erover met zo veel mogelijk mensen, want van feedback groeit het idee. Doe dit wel met samen met iemand, zodat je ook een referentiekader hebt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant