Afbeelding

Raad stelt kaders vast voor nieuw vrijwilligersbeleid

Algemeen

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk is en blijft van mening dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn voor een vitale Winterswijkse samenleving. Om de komende jaren voldoende vrijwilligers te behouden, komt de gemeente begin 2017 met een vernieuwd vrijwilligersbeleid. De gemeenteraad stelt woensdag 26 oktober de kaders voor dit vernieuwde beleid vast.

Het vrijwilligersbeleid van de gemeente Winterswijk dateert uit 2010, maar de doelen ervan zijn nog steeds actueel. Zo is het vrijwilligersbeleid van Winterswijk gericht op het behoud van voldoende vrijwilligers voor het verenigingsleven. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties elkaar weten te vinden en wordt via het beleid actief ingezet op samenwerking, om daarmee het vrijwilligerswerk in Winterswijk verder te versterken.

De waarde van vrijwilligerswerk
De komende jaren blijven deze doelen gehandhaafd. Winterswijk blijft immers van mening dat vrijwilligers een onmisbare bijdrage leveren aan activiteiten en evenementen die het wonen in de gemeente Winterswijk leuker maken. Ook draagt vrijwilligerswerk bij aan behoud en ontwikkeling van algemene voorzieningen. Daarnaast kan vrijwilligerswerk een opstap zijn naar betaald werk. Maar vrijwilligerswerk is ook waardevol bij bijvoorbeeld de integratie van nieuwkomers en het kan bijdragen aan de kwaliteit van leven en bestrijding van eenzaamheid. Vrijwilligers zijn eveneens van grote waarde in de zorg en vrijwilligerswerk kan zorgen voor zingeving en mensen het gevoel geven dat zij van betekenis zijn.

Ambities komende jaren
In de Kadernotitie 'Ondersteuning vrijwilligerswerk Winterswijk' schetst de gemeente Winterswijk de uitgangspunten en ambities van het vrijwilligersbeleid binnen de gemeente. In de notitie benadrukt de gemeente de visie dat vrijwilligerswerk in eerste instantie een zaak is en blijft van de vrijwilligers en hun organisaties zelf. De rol van de gemeente is vooral faciliterend en regisserend. De komende jaren wil de gemeente zorgen voor meer samenhang tussen de verschillende gemeentelijke activiteiten die het vrijwilligerswerk (in)direct raken. Ook zal er meer aandacht zijn voor samenwerking, om zo overlap en versnippering tegen te gaan. Het uitgangspunt is om de bestaande infrastructuur van ondersteuning te versterken en de krachten te bundelen.
Daarnaast wil de gemeente komende jaren actief mensen stimuleren om vrijwilligerswerk te doen. Extra aandacht is er voor jongeren en andere groepen die nu in het vrijwilligerswerk zijn ondervertegenwoordigd. Belangrijk is ook dat het aanbod van vrijwilligersorganisaties aansluit op de veranderende vraag van vrijwilligers. Een centrale (ontmoetings)plek voor vrijwilligerswerk zal hieraan bijdragen.

Aandacht voor ondersteuning
In het vernieuwde vrijwilligersbeleid zal ook ruimte zijn voor de ondersteuning van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. De gemeente Winterswijk wil dat vrijwilligersorganisaties zo professioneel mogelijk werken en dat vrijwilligers deskundig zijn in wat zij doen. Deskundigheidsbevordering is daarom een aandachtspunt. Tot slot vindt de gemeente dat het vrijwilligerswerk met de tijd mee moet gaan. Dit betekent onder andere dat vrijwilligersorganisaties hun aanbod meer moeten gaan afstemmen op de wensen en behoeften van (potentiële) vrijwilligers. Hierbij valt te denken aan meer projectmatige klussen en klussen die aansluiten bij de wensen van jongeren en mensen met een baan.

Besluitvorming gemeenteraad
De gemeenteraad stelt woensdag 26 oktober de kaders voor het vernieuwde vrijwilligersbeleid vast. De komende maanden worden vervolgens de ambities verder uitgewerkt. Dit resulteert in een vernieuwde beleidsnota vrijwilligerswerk en een uitvoeringsprogramma. In januari 2017 volgt hierover de besluitvorming.

De raadsvergadering vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 en begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar. De vergaderingen zijn ook live volgen via www.winterswijk.nl en twitter (twitter.com/Gem_winterswijk).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant