Een scène uit Love & Friendship. Foto: PR
Een scène uit Love & Friendship. Foto: PR

Filmhuis: Love & Friendship

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 11 oktober om 18.30 en 21.00 uur de film Love & Friendship. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein, Meddosestraat 4 in Winterswijk. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Kostuumdrama noemen we dat, zo'n film met dames in ruisende jurken, mannen met hoge hoeden en pandjesjassen en adellijke lieden die zich in koetsen tussen hun kastelen laten rondrijden. Dat van die kostuums klopt in dit geval, maar een drama is het beslist niet. 'Love & Friendship' is eerder een spektakelstuk, waarbij de opwinding vooral te maken heeft met hoofdpersoon Lady Susan in de verfilming van de gelijknamige roman van de Engelse schrijfster Jane Austen.

De dame wordt uitbundig en indrukwekkend gespeeld door Kate Beckinsale. Haar gebrek aan geld weerhoudt de weduwe er niet van om flink uit te pakken, maar dan vooral met verbale cadeaus.Ze nodigt zichzelf uit bij haar familie en probeert haar huwbare dochter te koppelen aan Sir James Martin. Diens rijkdom is omgekeerd evenredig aan zijn intellectuele vermogens. Daar komt bij dat zij natuurlijk zelf ook eigenlijk een man moet hebben om verzekerd te kunnen zijn van haar gewenste luxueuze leventje.

Wat ook afwijkt van 'gewone' kostuumdrama's zijn de messcherpe dialogen en de verrassende geestigheid van de hele film. Het taalgebruik is uiteraard (maar goed begrijpelijk en ondertiteld natuurlijk) 18e eeuws Engels, beschaafd en gereserveerd, maar de levenslust en het spelplezier spatten er tegelijkertijd van af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant