Het Tuylermarkerpad is een klompenpad in de omgeving van Terwolde. Foto: PR
Het Tuylermarkerpad is een klompenpad in de omgeving van Terwolde. Foto: PR

Bewoners welkom op startavond nieuw Klompenpad in 't Woold

Algemeen

WOOLD - In het fraaie buitengebied van de gemeente Winterswijk wordt binnenkort gestart met de ontwikkeling van een Klompenpad. Het nieuwe Klompenpad wordt ontwikkeld in 't Woold, een prachtige, afwisselende omgeving met scholtengoederen, boerenland, veen, heide en bosgebied. De nieuwe wandelroute kan landschappelijk ingepast worden met beplanting. Inwoners uit 't Woold en omgeving gaan dit nieuwe Klompenpad ontwikkelen samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en belangenvereniging Woolds Belang. Wie wil meedenken over het ontwikkelen van een mooie wandelroute en bijvoorbeeld de route wil uitzetten of in de toekomst onderhouden, is welkom op de startavond op dinsdagavond 11 oktober in het verenigingsgebouw Juliana, Gosselinkweg 14 in 't Woold. Inloop met koffie is om 19.15 uur. De avond duurt tot 22.15 uur.

In Gelderland zijn in de IJsselvallei en op de Veluwe de reeds 93 gerealiseerde Klompenpaden al een groot succes onder wandelaars en bewoners. Klompenpaden zijn wandelroutes in het agrarische landschap die zo min mogelijk over de verharde weg lopen. Onderweg komt men meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van het landschap en over cultuurhistorisch en landschappelijke interessante objecten, zoals oude boerderijen of namen van straten en paadjes. Zo kan men als bewoner of recreant het gebied op een andere manier leren kennen. Zowel bij de ontwikkeling van het pad als bij het onderhoud spelen vrijwilligers een belangrijke rol.

Tijdens de informatieavond krijgt men uitleg over de Klompenpaden. Iedereen krijgt de kans om zijn kennis over de oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en ideeën voor een route aan te dragen. Op kaarten kan men aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De informatie die op deze avond verzameld wordt, dient als basis voor de route.
Een werkgroep, (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en SLG gaat vervolgens aan de slag. Op de website www.klompenpaden.nl is te zien waar in Gelderland en Utrecht al Klompenpaden gerealiseerd zijn. Iedereen kan ook de klompenpaden-app gratis downloaden om een Klompenpad te lopen. Veel lokale vrijwilligers werken mee door de paden te onderhouden en regelmatig te controleren. Het nieuwe Klompenpad in 't Woold wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, gemeente Winterswijk en de Nationale Postcode Loterij. Stichting Landschapsbeheer Gelderland begeleidt het proces.

Voor vragen over de informatieavond kan men terecht bij Liny Saris van SLG, via l.saris@landschapsbeheergelderland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant