Afbeelding

Verkeerd aangeboden huisvuil weghalen of betalen voor opruimen

Algemeen

Gemeente past bestuursdwang toe

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk draait niet langer financieel op voor het verwijderen van huisvuil dat inwoners te laat of te vroeg buiten hebben gezet of naast de container of elders hebben achtergelaten. Vanaf nu betalen inwoners, mits ze betrapt worden en weigeren hun huisvuil op te ruimen, voor het dan door de gemeente verwijderen van verkeerd aangeboden huisvuil.

Door Bart Kraan

Het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft namelijk besloten het verwijderen van verkeerd aangeboden huisvuil vanaf nu bestuursrechtelijk af te handelen. Tot dusver werd dat strafrechtelijk gedaan. Voordeel voor de gemeente daarvan was dat een overtreding meteen met een bekeuring en een boete van negentig euro werd bestraft. Tevens nam de politie het uitschrijven van de bekeuringen voor haar rekening en was het Centraal Justitieel Incasso Bureau verantwoordelijk voor het innen van de boetebedragen. Maar omdat de zogeheten pv-vergoedingen als tegemoetkoming in de handhavingskosten nu zijn afgeschaft, krijgt de gemeente bij het strafrechtelijk afhandelen van verkeerd aangeboden huisvuil geen geld meer voor de uitgeschreven boetes. Dat geld gaat nu naar de rijksoverheid. Tevens zijn bij het strafrechtelijk afhandelen van verkeerd aangeboden huisvuil de opruimingskosten voor de gemeente die deze kosten niet kan verhalen op de overtreder. "Gelet op het feit dat per week 100 zaken huisvuil verkeerd worden aangeboden, lopen de kosten voor het verkeerd aangeboden afval op", aldus de beleidsmedewerker in de nota over de nieuwe aanpak bij verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval.
Bij het bestuursrechtelijk afhandelen van verkeerd aangeboden huisafval krijgt de overtreder, net als voorheen, een geldboete van negentig euro. Dat geld vloeit nu in de kas van de gemeente, die met de opbrengst van de geïnde boetes de inzet van de toezichthouders bekostigt. Tevens krijgt een overtreder die op heterdaad wordt betrapt de kans het huisvuil op te ruimen. Als een inwoner van Winterswijk die betrapt wordt bij het verkeerd aanbieden van huisafval weigert dat op te ruimen, past de gemeente bestuursdwang toe en draait de overtreder op voor de opruimingskosten en de inzet van de toezichthouders. Op die manier wordt, aldus de gemeente, op een goede manier invulling gegeven aan het uitgangspunt dat de vervuiler moet betalen.
Huishoudelijk afval dat niet meteen kan worden gekoppeld aan degene die het heeft achtergelaten, ruimt de gemeente meteen op. Als de overtreder alsnog kan worden opgespeurd, betaalt die een boete van negentig euro en draait hij op voor de opruimingskosten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant