't Pakhuijs. Foto: PR
't Pakhuijs. Foto: PR

't Pakhuys: een gezelligheidsvereniging

Algemeen

WINTERSWIJK - Aan de rand van de Notaristuin staat een prachtig pakhuis. Een pakhuis dat ruim drie jaar geleden door een groep ondernemers verbouwd werd tot een prachtig onderkomen voor de door hen opgerichte sociëteit. Hier kunnen leden elkaar iedere donderdag of vrijdag ontmoeten voor een gesprek, een hapje, een drankje, een potje pool of het roken van een sigaar in de speciale rookkamer. Eens in de zoveel tijd is er een activiteit in of buiten de sociëteit. "We zijn gewoon een gezelligheidsvereniging", zegt secretaris Tineke van der Linden. "En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet elitair en niet alleen voor ondernemers. Ruim eenderde van onze leden is geen ondernemer."

Door Sander Damen

Dat laatste is belangrijk te vermelden, vindt vice-voorzitter Danny Bussman. "Die gemêleerdheid is voor mij juist de hoofdreden lid te zijn van de sociëteit. Ik ben ook lid van diverse netwerken van ondernemers, maar dit is anders. We hebben leden die niet (meer) werken, andere werken in verschillende sectoren. Ons oudste lid is tachtig jaar, het jongste dertig plus, maar iedereen praat met elkaar."

Open haard
Praten, eten en drinken zijn zeker tijdens reguliere openingstijden op de donderdag- en vrijdagavond de hoofdbestanddelen van het sociëteitsleven. "Doordat we een besloten club zijn, zijn de drankjes tegen sociëteitstarieven verkrijgbaar. Gert Theissen van het naast de sociëteit gelegen restaurant De Nachtwacht is onze huismeester. Bij hem kan je allerlei gerechten bestellen," zegt secretaris Tineke van der Linden. "We hebben een mooi zonnig terras en in de winter verzamelt iedereen zich rond de open haard."
Tineke en haar man behoren tot de groep particuliere leden. "We wonen nog niet zo lang in Winterswijk en dit leek me een leuke manier mensen te ontmoeten," zegt ze. "Er zijn meer mensen die lid worden met dat idee. Ook alleenstaanden. Die hebben niet veel zin alleen ergens op een terras te gaan zitten. Hier vinden ze altijd wel iemand om mee te praten."

Activiteiten
Om de onderlinge contacten te stimuleren, wordt er veel georganiseerd door de vereniging. Tineke is lid van de activiteitencommissie. ,,We organiseren uiteenlopende activiteiten. Dat kan een lezing zijn hier in de sociëteit of een proeverij van bijvoorbeeld wijn, bier, whiskey of sigaren maar we gaan op bezoek bij bedrijven als Slotboom, Huiskamp Carrosserie of Hesselink Koffie. We doen ook actieve dingen zoals het jaarlijkse golftoernooi voor leden met een golfvaardigheidsbewijs of een golfclinic voor de leden zonder. Ook zijn er drie leden met een vliegbrevet die andere leden meegenomen hebben voor een rondvlucht boven Winterswijk. Lezingen vind ik ook altijd leuk, bijvoorbeeld door een curator of een architect of eigenaren van grote ondernemingen zoals onlangs oud-Winterswijker Joris Bengevoord, eigenaar van pretpark De Waarbeek in Hengelo en politicus in Tilburg. Ook is er ieder jaar een optreden van Classic WM en komt ook Chiel te Hennepe regelmatig optreden bij ons."

Introducés
Leden mogen introducés meenemen. Dat gebeurt dan ook regelmatig, vertelt Bussman. "Dat juichen we toe, want dat vergroot de kans op interessante gesprekken. Na een keer of twee drie vragen we de introducés wel of ze lid willen worden."
Dat lidmaatschap kost in het eerste jaar tweehonderdvijftig euro, een partner betaalt honderdvijfentwintig. "Dat is een soort introductiekorting", licht Bussman toe. "Na het eerste jaar verdubbelt de contributie."
Nieuwe leden zijn welkom. Bussman en Van der Linden noemen gezelligheid en diversiteit als belangrijkste argumenten voor het lidmaatschap.
"Als je hier gaat zitten, heb je direct een leuk gesprek. Er is altijd wel iemand die wat moois te vertellen heeft," aldus Bussman. "En de locatie is natuurlijk geweldig." Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@societeithetpakhuys.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant