Tineke Ubbels. Foto: Sander Damen
Tineke Ubbels. Foto: Sander Damen

Komrij en Shakespeare in parkeergarage

Algemeen

WINTERSWIJK - Op woensdag 5 oktober vindt een theatervoorstelling plaats die om meerdere reden bijzonder te noemen is. "Uniek kan je wel zeggen," zegt Tineke Ubbels de theaterdocent onder wier leiding de voorstelling tot stand gaat komen. "De voorstelling wordt onder de naam Komreistheater uitgevoerd door tien leerlingen van het Gerrit Komrij College en tien leerlingen van een school uit Portugal in de parkeergarage onder de sporthal naast de school. Daarnaast is het een deelvoorstelling, de eindvoorstelling wordt in november in Portugal gemaakt en gepresenteerd."

Door Sander Damen

Het is voor de ervaren theaterdocent voor het eerst in ruim twintig jaar dat ze een dergelijke voorstelling realiseert. "Ik heb wel met Duitse en Nederlandse leerlingen gewerkt," vertelt ze, "maar het is de eerste keer dat ik een voorstelling verzorg met mensen die een taal spreken die ik niet beheers. Gelukkig is er een Nederlands meisje bij dat Portugees spreekt, daarnaast probeer ik zo veel mogelijk in beelden uit te leggen."

The Tempest
De leerlingen zijn afkomstig uit het Portugese dorp Oliveira do Hospital, de voormalige woonplaats van Gerrit Komrij. De uitwisseling maakt onderdeel uit van de Komrijweek die het Gerrit Komrij College jaarlijks organiseert om het cultureel erfgoed van de naamgever van de school levend te houden.
"De basis van het theaterstuk is dan ook een boek van Gerrit Komrij, een vertaling van The Tempest van Shakespeare: De Storm," licht Ubbels toe. "Ik ben een enorme Shakespearefan en vind het leuk mensen wat Shakespeare mee te geven."

Uitdaging
De voorstelling wordt gehouden in de parkeergarage onder de sporthal naast het college. "We, Ed de Graaf, voorzitter van de stichting Komrij Winterswijk, Ineke Hulshof, Esmee van Amerongen en Sabrina Damen-Heesen van het Gerrit Komrij College, wilden graag een bijzonder locatietheater", vertelt Ubbels. "De parkeergarage past uitstekend bij het verhaal dat zich op een eiland afspeelt."
Bijzonder is ook dat de voorstelling zoals die woensdag 5 oktober gepresenteerd wordt nog niet af is. Begin november gaat Ubbels met de Winterswijkse leerlingen naar Portugal waar ze met de Portugese leerlingen werken aan het tweede deel van de voorstelling. "Voorstellingen zijn eigenlijk nooit af", aldus Ubbels. "En in dit geval is het een extra uitdaging omdat we niet veel tijd hebben te oefenen en omdat ik werk met mensen die ik niet kan verstaan. Dat is een hele uitdaging en ook voor mij best spannend."

Informatie
Wie het resultaat van twee en een halve dag hard werken wil zien, is woensdag 5 oktober van harte welkom onder de parkeergarage van de sporthal naast het Gerrit Komrij College. De entree is gratis. Bezoekers wordt geadviseerd warme kleding mee te nemen. "In de voorstelling zit naast toneel ook dans en muziek", zegt Ubbels. "Het wordt zeker het bijwonen waard." De voorstelling begint om 19 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant