Chris te Pas in het Zwembad op de nieuwe trap van de glijbaan.  Foto: Lydia ter Welle
Chris te Pas in het Zwembad op de nieuwe trap van de glijbaan. Foto: Lydia ter Welle

Zwembad Jaspers bijna weer klaar voor de toekomst

Algemeen

Zwembad op maandag 19 september weer open

WINTERSWIJK – "We hebben de kraan weer open gezet, en dan zijn we hopelijk op zondagavond voor de opening klaar", zegt zwembadmanager Chris te Pas over zwembad Jaspers. Hij doelt op het vullen van het zwembad, dat op maandag 19 september om 07.00 uur klaar moet zijn. Dan gaat het bad na een sluiting van vier weken weer open.

Door Lydia ter Welle

In de afgelopen vier weken is er veel gebeurd in het zwembad. De vloer van het bad is gerepareerd, verwarmingsketel is vervangen, het systeem voor de zoutelektrolyse is vervangen, er is een nieuwe trap bij de glijbaan geplaatst, en de luchtbehandelingsinstallatie is vervangen.

"Die luchtbehandeling, dat moest echt omdat-ie helemaal op was en ook de beweegbare vloer van kunststof moest worden gerepareerd. Toen zijn we gaan kijken wat er nog meer moest gebeuren en wat we qua financiën voor elkaar konden krijgen. En dan moet je nog overleggen met de bedrijven die de klussen moeten uitvoeren. Dat zijn echte specialisten, met een drukke agenda. Toen we hun agenda's naast die van ons legden, kwam daar deze periode uit, als tijdsbestek waarin al die klussen gedaan konden worden. Best vervelend, zo'n lange periode dicht, maar het moet gewoon", legt Te Pas uit.

Luchtbehandeling
Vervangen van de luchtbehandelingsinstallatie alleen al kostte vier weken. "Maar nu is alles weer prima voor elkaar. We hopen er – net als met de oude – weer zo'n jaar of negentien mee voort te kunnen." De installatie zal zorgen voor een aangenamer klimaat in het bad.

Ook de installatie voor zoutelektrolyse is vervangen. "Ook zo'n noodzakelijke maatregel die je moet nemen als de installatie een zekere leeftijd heeft bereikt. Anders lukt het niet om zwemwater van de juiste zuiverheid in het bad te houden."

Vloer
De beweegbare vloer van het zwembad, die mogelijk maakt dat een deel van het bad desgewenst ondiep kan worden, moest – zoals dat eens per drie jaar moet – gecontroleerd worden op het technische vlak. Maar ook was gebleken dat de kunststof vloer getroffen was door osmose. Dat is een natuurkundig proces dat zich kan voordoen in kunststof. Osmose ontstaat als er vocht tussen de kunststof lagen komt en zich vermengt met chemische bestanddelen in de kunststof. Die vloeistofmengsels zetten uit en zorgen voor bobbels, en die bobbels kunnen stuk gaan en scherpe randen veroorzaken. "En dat zou gevaar opleveren voor verwondingen. Dus dat betekende: vervangen", aldus Te Pas.

Van twee naar vijf ketels
Voor de verwarming van het zwembad zijn de twee oude ketels vervangen door vijf kleinere. "Dat is energiezuiniger. Want als we vanwege de buitentemperatuur maar een klein beetje hoeven bij te verwarmen, kunnen we het af met één kleine ketel. Wordt het kouder, dan komt er een tweede bij, en zo nodig meer, tot het maximale van vijf ketels die samen net zoveel vermogen leveren als die oude grote ketel. Maar wel veel energiezuiniger!"

Glijbaan
De trap van de glijbaan is vervangen door een nieuwe. Geen ijzeren, maar een kunststof exemplaar. "Voelt best prettig aan, zeker in verhouding tot de ijzeren. En het probleem met ijzer is de roestvorming. Hebben we nu geen last meer van." Ook de moeren en bouten van de glijbaan zijn vervangen. "En Eldar (Hajro, één van de zweminstructeurs; red.) heeft diverse elementen van de glijbaan vrolijke kleurtjes gegeven", vertelt de zwembadmanager. "En omdat we – dankzij het toch lege zwembad – goed bij konden, hebben we alle ophangingen van lampen en zo nog eens extra weer gecontroleerd. Dat gebeurt ook regelmatig door een specialistisch bedrijf, maar we hebben het nu maar een keertje extra gedaan." De meeste collega's van Te Pas hebben hun vakantie opgenomen in deze sluitingsperiode. "Maar nu komt iedereen langzaam weer terug, en dat moet ook: om schoon te maken."

En nu is de kraan dus weer opengedraaid om het zwembad te vullen. En dat zijn heel wat m3 water. "Alleen al in het ondiepe instructiebad, dus het bad waar de glijbaan in uitkomt, moet zo'n 200 m3 water. Daar doen we twee dagen over, maar dat kan pas als de moeren en bouten van de glijbaan zijn vervangen. Dus daarom zijn we begonnen met vullen van het 25-meterbad. Mocht het toch te lang duren, dan nemen we de brandslang er bij!", aldus Chris te Pas. "Maar klaar zal het zijn op maandag 19 september om 07.00 uur! Kom dan maar kijken!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant