Ruth van der Meulen combineert een drukken baan bij Arco met het gemeenteraadswerk. Foto: Bernhard H
Ruth van der Meulen combineert een drukken baan bij Arco met het gemeenteraadswerk. Foto: Bernhard H

Een dag van Ruth van der Meulen bestaat uit 48 uur

Algemeen

WINTERSWIJK – Dat er weinig vuurwerk meer is in de gemeenteraadsvergaderingen stoort Ruth van der Meulen niet. Aan haantjesgedrag waarbij fractievoorzitters elkaar fel toespreken heeft ze een hekel. Ze is juist blij met een gemeenteraad, waarin de raadsfracties goed samenwerken. Haar indruk is dat de partijen de laatste tien jaar veel coöperatiever zijn geworden. "We zijn veel meer met z'n allen bezig voor het belang van Winterswijk." Het is een levendig dorp waar veel gebeurt. Met een gemeenschap die veel initiatieven neemt, zegt Van der Meulen. Met een gemeente die niet meer alles zelf bepaalt en regelt, maar die bewoners ondersteunt.

Door Bernhard Harfsterkamp

Geleidelijk aan de gemeenteraad in gerold
Winterswijks Belang (WB) zorgde tien jaar geleden voor een aardverschuiving in de Winterswijkse politiek. De partij kreeg meteen acht zetels en mocht twee wethouders leveren. Ruth van der Meulen was al betrokken bij de lokale partij. Ze was toen werknemer van Dirk Willink, de lijsttrekker. Geïnteresseerd in politiek was ze nog totaal niet, al had ze wel ervaring met allerlei bestuurswerk. "Als je hulp nodig hebt met iets praktisch", zei ze tegen Willink. "Mag je mij vragen." Dat gebeurde. Ze was vier jaar penningmeester en vice-voorzitter van het bestuur en maakte daardoor uitgebreid kennis met het gemeenteraadswerk. "We vinden dat raadswerk eigenlijk wel iets voor jou", werd in 2009 gezegd. Na even nadenken besloot ze het te doen en werd in 2010 in de raad gekozen.

Verantwoordelijkheid nemen
Het raadswerk vindt Ruth van der Meulen leuk en boeiend. Ze vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor Winterswijk. "Dat doen te weinig mensen." Op verjaardagen en partijtjes wordt ze vaak geconfronteerd met kritiek op de gemeente. "Heb jij al eens contact gezocht met een wethouder", vraagt ze dan wel eens. "Of heb je een ingezonden brief gestuurd?" Dat is nooit zo. Ze vindt dat jammer, want ze zou graag willen dat meer mensen een rol willen spelen bij het besturen van Winterswijk. "Aan alleen schreeuwen en niets doen heb ik een hekel." Ze heeft liever 'tegenstanders' met duidelijke opvattingen, dan mensen die niets vinden en die niet verder komen als opmerkingen dat alle politici zakkenvullers zijn.

Projecten zijn sterke kant van WB
De verantwoordelijkheid neemt ze zeer serieus. Van der Meulen leest bijna alle raadsstukken helemaal, want ze wil goed op de hoogte zijn en weten wat er speelt, ook van de onderwerpen waarover ze zelf het woord niet voert. "Ik wil goed voorbereid zijn en pijnpunten opsporen." Daarom praat ze ook nog regelmatig met wethouders en ambtenaren. Daarnaast vindt ze het belangrijk om met projecten bezig te zijn. "Dat is een van de sterke kanten van WB. Ik heb veel initiatieven, die bij iemand thuis op de bank zijn bedacht, zien uitgroeien." Ze noemt het strandbad, de Villa Mondriaan en het Steengroevetheater. Een recenter project is Wenters Goud, waarbij mensen elkaar gratis helpen. "Dat loopt goed. Het gaat om een bonte mengeling van mensen. Het wordt heel breed gedragen. Jong, oud, rijk, arm, ze doen allemaal mee."

Enthousiast kunnen zijn over compromis
Nieuwe projecten zijn in voorbereiding. Er wordt gewerkt aan stadstuinbouw, dat mensen moet stimuleren zelf een deel van hun groenten te verbouwen. Ook wil WB het thema duurzaamheid met concrete activiteiten invullen. Als je met projecten bezig bent, moet je niet bij de eerste hobbel afhaken. Soms heeft het tijd nodig. "Je moet op de lange termijn denken en kunnen incasseren." Het raadswerk is daar een goede training voor. "Daarbij gaan we voor een gezamenlijk resultaat. Dat is niet altijd gelijk aan jouw insteek. Maar je moet ook enthousiasme kunnen opbrengen voor een compromis. Uiteindelijk is het wel de gemeenteraad van Winterswijk die afgerekend wordt op het totale resultaat." Ze vindt het niet nodig dat fracties en raadsleden zich afzonderlijk profileren. Ze houdt niet van raadsleden die twee keer de held willen zijn. Eerst een belofte doen aan een burger en die niet kunnen waarmaken, en daarna zeggen dat het aan de anderen in de raad lag. Politiek bedrijven om er zelf beter van te worden waardeert ze niet. Daarvoor is Van der Meulen te bestuurlijk ingesteld.

Altijd tijd te kort
Van der Meulen was graag wethouder geworden. Het was een teleurstelling, dat de WB-commissie niet voor haar heeft gekozen. Maar achteraf gezien is ze er ook wel blij om. Ze heeft al negen jaar een fulltime baan bij meubelfabriek Arco. Dat werk vindt ze superleuk. Ze heeft het zelf mede vorm kunnen geven. Samen met twee anderen zorgt ze voor opdrachten uit de zakelijke markt. Meubels leveren, de inrichting verzorgen, offertes maken, het transport verzorgen, het hoort er allemaal bij. Over de hele wereld verkoopt ze de producten van de Arco. Daarvoor werkte ze 22 jaar voor dierenartsen. Officieel is ze meester in de rechten. Maar de advocatuur ingaan wilde ze niet. Een juridische functie bij een ziekenhuis had ze aardig gevonden, maar die kon ze toen niet vinden. Naast het werk voor de Arco en de gemeenteraad heeft ze vier paarden, die veel tijd kosten. Ze sport, kookt en eet graag en leest. Daarnaast is ze nog mantelzorger voor haar ouders. "Ik heb altijd tijd te kort." Toch wordt tegen haar gezegd 'dat het lijkt of er bij jou 48 uren in een etmaal zitten'. Daarom moet het vergaderen wel efficiënt zijn. Op geleuter tot na elven zit ze niet te wachten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant