De twee schoolvrienden met het schilderij. Foto: PR
De twee schoolvrienden met het schilderij. Foto: PR

Voerman schildert Toe Maar-drummer

Algemeen

WINTERSWIJK - Schilder Voerman portretteert de Toe Maar-drummer. Andersom doceert de muzikant de fijne kneepjes op het gebied van de reggae. Ger-Jan en Raymond kennen elkaar al vanaf de jaren 80. Sinds een paar jaar zien ze hun overeenkomst, namelijk met volle passie, artistiek bezig zijn.

Hoewel de stromingen niet dezelfde zijn, de één schildert en de ander musiceert, is er wederzijds respect voor elkanders werk. In 1983 zaten de mannen in dezelfde klas op het Marianum (Groenlo) en hadden daar tekenen als extra vak in hun pakket. Al snel bleek dat hier niet de kwaliteiten van Ubbink lagen. Daarentegen heeft Voerman zich enorm ontwikkelt op dit gebied. Zijn portretten en stillevens worden alom gewaardeerd. Contact met de Groningse kunstschilder Reinout Krajenbrink in 2011, gaf de schilderscarrière van Ger-Jan een extra boost. "De tips van Krajenbrink ten aanzien van compositie kiezen, kleurgebruik, techniek en lichtbalans verrijkten mijn schilderkennis en mijn eindproducten", aldus de Aaltenaar. Inmiddels staat er een flinke collectie in zijn atelier.
Dat de twee Achterhoekers elkaar de laatste tijd weer wat vaker zien, komt vooral door de vrouw van Ger-Jan. Maaike komt namelijk heel graag naar de concerten van de Winterswijkse tributeband Toe Maar, waar Raymond drummer is. Op 5 augustus was het echtpaar met hun vriendengroep aanwezig bij het Home-Coming-Concert op de Winterswijkse markt. Hier stelde Ger-Jan de vraag of Ubbink hem een 'masterclass Reggaemuziek spelen op piano' kon geven. De afspraak werd met een handdruk bezegeld.
Twee dagen later het stuurde Ger-Jan een bericht met een foto van de eerste opzet van het portret dat hij spontaan was gaan schilderen. "Deze is voor jou als we klaar zijn met de Reggae-les." "Ik was compleet sprakeloos", herinnert Ubbink zich. "Het is niet te geloven, dat iemand zijn talent besteedt aan het maken van een portret van jou."

Voor de kunstschilder was het niet meer dan logisch: "Als je elkanders werk bewondert, dan is delen heel makkelijk. Ik krijg muziekles en hij een kunstwerk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant