Tom van Beek bij zijn huis in het fraaie landschap van Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tom van Beek bij zijn huis in het fraaie landschap van Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tom van Beek hoeft geen hoofdrol te spelen

Algemeen

WINTERSWIJK – Tom van Beek, gemeenteraadslid voor de VVD, kan zich vastbijten in een onderwerp. Dat bleek de afgelopen jaren bij een onderwerp als blusvijvers. Hij maakte zich zorgen over de veiligheid van de bewoners van het buitengebied bij een brand. Duidelijk was dat de brandweer meer bluswater nodig heeft, maar het gemeentebestuur deed er te weinig aan. Van Beek bleef er naar vragen in raads- en commissievergaderingen. Andere raadsleden irriteerde dat wel eens, maar in de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie werd wel unamiem een voorstel aangenomen om versneld blusvijvers aan te leggen. Van Beek is daar tevreden over, 'maar er hadden al meer blusvijvers kunnen liggen'.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bedrijven moeten zich kunnen ontwikkelen
Van Beek, die zelf een eenmansbedrijf heeft, vraagt regelmatig aandacht voor de bedrijven in Winterswijk. Hij vindt dat de gemeente te weinig doet om de bedrijven te helpen als ze bijvoorbeeld willen uitbreiden. Als het om het buitengebied gaat, uit hij voortdurend zijn zorgen over de ruimte die ondernemers krijgen. Van Beek vindt dat ook in het fraaie landschap ontwikkeling en groei van bedrijvigheid nodig is. Tenslotte moet er geld worden verdiend. Dat hij vaak met een ondernemersblik naar onderwerpen kijkt komt niet alleen omdat hij zelf ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) is. "Ik kom op veel plekken en spreek met veel mensen. Ik ken de zorgen van de ondernemers."

Geen dood buitengebied
Collega raadsleden beweren af en toe dat volgens Van Beek "alles moet kunnen" als het om bedrijvigheid gaat. Er worden dan beelden gecreëerd alsof niets van het waardevolle landschap heilig voor hem is. Dat landschap is Van Beek echter veel waard. Toch vindt hij dat het met minder regels kan. Hij pleit voor meer maatwerk. "Geen plek is hetzelfde. Ik wil geen dood buitengebied. Doe de deur dan maar meteen op slot." Hij is er van overtuigd dat natuur en landschap profiteren van economische groei in het buitengebied. Daarnaast moeter gewoond kunnen worden. Dat betekent dat er ruimte voor nieuwbouw en boerderijsplitsing moet zijn. "In de nieuwe omgevingvisie gaat alle woningbouw naar de kern. Het buitengebied gaat steeds verder op slot. Daar ben ik een beetje bang voor. Zelfs twee beetjes bang."

Genoeg werk in de omgeving
De liefde voor zijn vrouw Dianne bracht Tom van Beek in 1991 naar Winterswijk. Hij is afkomstig uit Lisse, maar is wel buitenaf opgegroeid. In 1997 startte hij met zijn eigen bedrijf. Daarvoor werkte hij bij Te Siepe. Zijn bedrijfje in straat- en grondwerk loopt goed. Hij neemt zelfstandig opdrachten aan, maar werkt ook voor andere ondernemers. Verder weg dan een uur hoeft hij nooit voor een klus te gaan. Onlangs bestraatte hij nog bij de Olliemölle met Bentheimer platen, die afkomstig waren uit de molenkolk. Dat vond hij een mooie klus. "Maar ik ben niet alleen bezig met werk. Ik vind het ook wel lekker om het even rustig aan te doen." Rondom zijn boerderij is echter ook genoeg te doen. "En er is nog de politiek. Die wil ik niet half doen."

'Als je me nodig hebt, moet je me bellen'
Met de politiek maakte hij kennis als bestuurslid van Ratums Belang. Daarbij had hij altijd een goed contact met de VVD. In 2006 was hij lid geworden, toen de storm van Winterswijks Belang (WB) over Winterswijk raasde. Hij vond dat de VVD verkeerd werd behandeld door WB. "Als je me nodig hebt, moet je me bellen", had Van Beek laten weten en in 2007 deed het VVD-bestuur dat. Hij kwam in de commissie Ruimte en in 2010 werd hij gemeenteraadslid. In 2012 werd hij onverwacht fractievoorzitter, nadat Johan Houwers zijn werk als Tweede Kamerlid niet meer kon combineren met het raadswerk. "Ik was aanvoerder van een goed team. We deden alles samen. Ik liet veel over aan Frank Roerdinkholder. Je moet iedereen de dingen laten doen die hij of zij het beste kan." Als het over financiën gaat, was en is duidelijk dat Roerdinkholder de woordvoerder is. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 wilde hij geen fractievoorzitter blijven. "Het was erg leuk om te doen, maar het kostte veel tijd die ik voor mijn eigen bedrijf nodig had."

Ouder dan oude politiek
Vanwege zijn bedrijf heeft Van Beek geen ambitie om wethouder te worden. "Al kan ik het wel. Laat mij maar op de tweede lijn blijven. Ik pik mijn onderwerpen er wel uit. Doordrammen is daarbij af en toe nodig." Hij wil geen eeuwigheid in de gemeentepolitiek blijven, maar wil nog wel een periode door "als de kiezer dat wil". "We hebben een mooie club bij elkaar", zegt hij. Dat Winterswijks Belang soms kritiek op hem heeft stoort hem niet. "Ze pruimen niet dat wij publiciteit krijgen. WB heeft zeker wat te weeg gebracht, maar ze moeten niet doen alsof zij verantwoordelijk zijn voor al het goede in Winterswijk." Volgens Van Beek is de VVD dat zeker ook. Daarom mag WB van hem gerust een maatje kleiner worden. "Het is al lang een gewone partij geworden. WB is tegenwoordig nog ouder dan oude politiek."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant