Kitty Wieskamp bij de boeken in haar winkeltje. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kitty Wieskamp bij de boeken in haar winkeltje. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Winterswijk heeft weer een tweedehands boekenzaak

Algemeen

WINTERSWIJK – Op vrijdag 19 augustus is De Boekenplank in de Meddosestraat geopend. Kitty Wieskamp verkoopt hier tweedehands boeken. De eerste kopers weten meteen de winkel te vinden. Een verzamelaar van de boeken van Mart Smeets, hij schreef er inmiddels meer dan vijftig, vindt een titel die hij nog niet in zijn verzameling heeft staan. Hij hoeft er slechts een paar euro voor de betalen, want de boeken in de nieuwe winkel zijn niet duur. "Ik wil graag dat de boeken weer een goede bestemming krijgen", zegt Kitty Wieskamp. De prijs moet dan geen belemmering zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Altijd een winkel willen beginnen
De wens om een eigen winkel te beginnen, was er al heel lang. Haar ouders hadden er een in het oude postkantoor van Eibergen. Het was een winkel die ze aanduidt als een kruising van de Hema, Blokker en Puts bazar, al bestond een deel van de winkel ook uit schildersspullen en benodigdheden voor de hengelsport. Zelf heeft ze vaak in die winkel gestaan, maar 23 jaar geleden stopten haar ouders er mee. Daarnaast was er de liefde voor boeken. Voor muziekvereniging Excelsior organiseerde ze in 2012 de eerste boekenmarkt. Die wordt inmiddels twee keer per jaar georganiseerd. Jarenlang was zij de persoon bij wie iedereen met zijn of haar boeken terecht kon.

Pandje kwam toevallig op haar pad
Voor de muziekvereniging zal ze nog wel hand- en spandiensten verrichten achter de schermen, want de binding met Excelsior blijft. Zelf concentreert Kitty Wieskamp zich nu op haar eigen boekenwinkel. Hoewel de wens er al was, werd die toch pas vijf weken geleden concreet. Op een Imkerdag bij de kinderboerderij kwamen zij en haar man Wim toevallig in gesprek met de eigenaar van het pand aan de Meddosestraat 36. "Dat ging over van alles en nog wat. Spontaan vroeg Wim of er al iemand was gevonden voor het pandje." Uit pure interesse zijn ze toen gaan kijken. Het beviel meteen en snel werd de beslissing genomen te beginnen op de plek, waar toevallig zo'n 25 jaar geleden al de tweedehands boekenzaak de Boekenhoek was gevestigd.

Kinderboeken voor een kinderprijsje
Mensen die boeken voor haar hebben, kunnen die brengen. Ze heeft geen budget om er voor te betalen. Een enkele keer koopt ze wel een partij boeken die onder andere afkomstig is uit inboedels. Maar dan wordt niet meer dan de oud papierprijs betaald. Het merendeel van de boeken krijgt ze echter aangeboden. De prijs is afhankelijk van het thema. Romans en misdaadromans kosten drie euro, streekromans 1,50 euro. Kinderboeken zijn er voor een kinderprijsje vanaf 1 euro. Andere thema's zijn sport en spel, flora en fauna en culinair. Bij binnenkomst worden alle boeken zorgvuldig bekeken. Ze verkoopt alleen frisse en schone boeken, behalve als het verzamelobjecten zijn. Voor bijzondere exemplaren zoals bijvoorbeeld de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse vraagt ze meer geld.

Een jaar de kans geven
De drijfveer van Kitty Wieskamp is om mensen aan het lezen te houden en krijgen. Het deed haar pijn dat boeken in de papiercontainer verdwenen. Dan kunnen ze beter via haar een goede bestemming krijgen. "Er is heel wat vooraf gegaan aan een boek. De schrijver, de uitgeverij, allemaal hebben ze er tijd aan besteed." Ze wil De Boekenplank een jaar de kans te geven, maar hoopt dat het daar niet bij zal blijven. In ieder geval de huur- en energiekosten moeten betaald worden met de opbrengst. Zelf hoeft ze er niet aan te verdienen. Eventuele 'winst' is voor een goed doel. De winkel is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Uiteraard hoopt ze op veel aanloop, maar als het rustiger is kan ze werk doen, dat ze anders thuis doet, zoals redigeerwerk en de financiële administratie van het bedrijf van haar man.

Wie boeken heeft voor Kitty Wieskamp kan contact met haar opnemen via info@boekenplank-winterswijk.nl .

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant