Pieter Hoekstra verblijft momenteel in het Woold voor een vakantie, maar ook om info over zijn oudoom te verzamelen. Foto: Bart Kraan
Pieter Hoekstra verblijft momenteel in het Woold voor een vakantie, maar ook om info over zijn oudoom te verzamelen. Foto: Bart Kraan

Pieter Hoekstra zoekt informatie over oudoom Hoekman

Algemeen

WOOLD - Hij wil voor de site van de stichting Urk in oorlogstijd een zo compleet mogelijk verhaal maken over zijn Pieter Hoekman. En dus komt Pieter Hoekstra, de oprichter van Urk in oorlogstijd, heel graag in contact met mensen die hem wat meer kunnen vertellen over de belevenissen van zijn oudoom als marechaussee te paard in Winterswijk tijdens de winter van 1939-1940.

Door Bart Kraan

"Er zijn genoeg verhalen over hem en andere leden van zendgroep Barbara, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gegevens over het Duitse militaire apparaat in Nederland naar Engeland verzonden", vertelt Hoekstra. "Ik heb voor wat zijn tijd in Winterswijk betreft wel diverse puzzelstukjes, maar ik wil een correct verhaal".
Hoekstra is met name benieuwd naar de werkzaamheden van zijn oudoom, wiens officiële standplaats Enschede was, maar die vooral in Winterswijk en haar buitengebied en Dinxperlo werkzaam was. "Ik wil graag weten wat zijn taken waren, hoe hij te werk ging, of hij op vaste punten zijn controles uitvoerde, met wie hij in contact is geweest en of hij Joodse vluchtelingen heeft geholpen de grens over te komen", aldus Hoekstra, die grote bewondering voor zijn oudoom heeft. "Hij ging 's nachts te paard op pad door een omgeving die hij als Urker niet goed kende. Ik geef het je te doen."
Hoekman verbleef ten tijde van de Duitse invasie op 10 mei 1940 vermoedelijk al niet meer in de Achterhoek. "Waarschijnlijk was hij toen al overgeplaatst naar Den Haag, waar hij als marechaussee overheidsgebouwen moest bewaken en in de meidagen van 1940 misschien tegen Duitse parachutisten heeft gevochten. Dat wil ik nog wel zwart op wit", aldus Hoekstra over zijn oudoom die in 1941 de marechaussee vaarwel zei. "Toen begonnen de Jodenvervolgingen serieus. De verduistering handhaven vond hij prima, omdat zoiets ook ten goede kwam aan de bevolking. Maar Joden uit huis halen en de trein in trappen, vond hij helemaal niets".
Hoekman besloot toen naar Engeland uit te wijken. Hij en zijn kameraad Bram Grisnigt kwamen in eerste instantie in een kamp in het niet door de Duitsers bezette zuiden van Frankrijk, van waaruit ze naar Nederland terugkeerden om een andere jongen die naar huis wilde te begeleiden en geld op te halen. Een tweede poging lukte wel. Hij en Grisnigt kwamen via Frankrijk, Spanje, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada in Engeland terecht, waar ze aanvankelijk bij de commando's werden ingedeeld. Maar al spoedig werd het tweetal benaderd door het Bureau Inlichtingen om in Nederland door de Ordedienst verzamelde gegevens over het Duitse militaire apparaat per radio naar Engeland te zenden. Hoekman en Grisnigt werden in de nacht van 19 en 20 september 1943 in Noord-Brabant geparachuteerd en gingen na opgeleid te zijn, aan het werk in respectievelijk Den Haag en Amsterdam. In november 1943 ging het duo op bezoek bij veldwachter Beuvink in Escharen, waar ze destijds waren aangekomen. Daar troffen ze twee andere geheim agenten: Marinus Verhage en Hendrik-Jan Diesfeld. Hoekman en Diesfeld gingen op zoek naar een gedropte container met materiaal. Pas bij een tweede poging, werd dat ding gevonden, maar Hoekman en Diesfeld hadden de pech dat ze aan de Duitsers waren verraden. Bij hun arrestatie kon Diesfeld ontkomen, maar werd Hoekman dodelijk in zijn borst getroffen.
Hoekman hoopt vurig dat hij in contact kan komen met mensen die hem verder kunnen helpen met zijn zoektocht naar informatie over zijn oudoom. "Vorig jaar, toen ik ook in Winterswijk op vakantie was, ben ik wel naar het Historisch Informatie Punt geweest. En ik heb gesproken met mensen uit het Woold (waar hij ook nu op vakantie is, BK). Maar het HIP en die mensen konden me niet helpen. Ik hoop dat andere mensen die interesse hebben in de lokale geschiedenis me kunnen helpen.'"
Mensen die informatie over Pieter Hoekman hebben, kunnen telefonisch of via e-mail contact opnemen met Pieter Hoekstra (tel.: 06-51901598, e-mail: pieterhoekstra@urkinoorlogstijd.nl).

Pieter Hoekman op een archieffoto.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant