Michiel van der Vaart brouwt Wentersch bier. Hij verwacht in 2017 gerstenat vanuit zijn eigen brouwerij te verkopen. Foto: PR
Michiel van der Vaart brouwt Wentersch bier. Hij verwacht in 2017 gerstenat vanuit zijn eigen brouwerij te verkopen. Foto: PR

Winterswijk krijgt eigen bierbrouwerij

Algemeen

WINTERSWIJK - Lokale bierbrouwerijen zijn in opkomst. Vijf jaar geleden waren dat er nog een kleine honderd. Inmiddels zijn het er rond de vierhonderd, waarvan er ongeveer honderdtachtig zijn die eigen brouwapparatuur hebben. Ook Winterswijk krijgt een eigen bier: Wentersch. Eerst in beperkte hoeveelheden geproduceerd in een huurketel en naar verwachting vanaf medio 2017 gebrouwen in een eigen brouwerij in (de nabijheid van) het centrum van Winterswijk.

Door Sander Damen

"Een kleine vijf jaar geleden zag ik dat lokale bierbrouwerijen in opkomst waren", vertelt initiatiefnemer Michiel van der Vaart, in het dagelijks leven chirurg in Streekziekenhuis Koningin Beatrix. "Toen ik in het Tijdschrift Arts & Auto artikelen las over ondernemende (para)medici als lokale brouwers was dat voor mij het teken dat ik er iets mee moest doen. Ten eerste omdat ik ondernemen leuk vind en ten tweede omdat ik vind dat Winterswijk een eigen bier(brouwerij) verdient. Chirurg zijn is fantastisch en dat blijf ik ook zeker doen, maar dit is een andere tak van sport die mij energie geeft."

Biersommelier
Michiel volgt een opleiding tot biersommelier. Kort gezegd is dat iemand die alles weet van bieren en bijvoorbeeld kan adviseren welk bier bij welk gerecht past. "Ik zit inmiddels in deel twee van de opleiding. Deel drie is het laatste deel dat afsluit met een examen in Oostenrijk", vertelt hij.
Ongeveer één jaar geleden is Michiel begonnen zelf bier te brouwen. Dat gebeurt nu nog bij hem thuis. "Dat kost best wat tijd en de hoeveelheden blijven beperkt", vertelt Michiel. "Ik hoop daarom binnenkort afspraken te maken met een andere brouwerij om daar alvast te kunnen starten met (huur)brouwen. Dan kan ik alvast beginnen met de productie van Wentersch op iets grotere schaal. Het doel is uiteindelijk een eigen brouwerij in of dicht bij het centrum van Winterswijk met vijf gist/lager tanks van duizend liter. Vier voor Wentersch en een om eventueel te verhuren. Daar is voldoende belangstelling voor, zo heb ik ervaren."

Eigen brouwerij
Een eigen brouwerij is Michiels grote droom. Een droom die langzaamaan bewaarheid wordt. Het is het resultaat van veel onderzoek en een groot aantal gesprekken.
"Ik heb een oud-brouwer van Grolsch gevonden die partner in het project wil worden en een brouwer van brouwerij De Leckere uit Utrecht die ons wil komen helpen. Zelf zal ik een of meer dagen van de week voor de brouwerij beschikbaar zijn", vertelt Michiel. "Veel mensen reageren erg positief op het plan en ook de gemeente vindt het een goed idee. Er zijn al bestellingen toegezegd, meer zelfs dan waar in het businessplan mee gerekend is. Toen ik begon met de plannen waren er in de Achterhoek weinig van dergelijke initiatieven. Ik vond dat er in een dorp als Winterswijk met zoveel faciliteiten en zo'n grote aantrekkingskracht een eigen brouwerij moest zijn. Dat is goed voor onze woonplaats. Daarom, en omdat ik het leuk vind te ondernemen, ben ik het project aangegaan."

Pand
Het is momenteel Michiels grootste uitdaging een pand te vinden waarin de brouwerij van start kan gaan. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de leegstaande sportzaal voor het Eucalyptagebouw. "Dat zou echt de ideale ruimte zijn", vertelt Michiel enthousiast. "Het is een mooi karakteristiek pand dat met beperkte aanpassingen zeer geschikt is als brouwerij. Zo krijgt Winterswijk iets nieuws maar blijft er ook historie behouden. Ik hoop in september te horen of de gemeenteraad met het plan akkoord kan gaan. Ook over de financiering valt waarschijnlijk in september een besluit."

2017
Als alles naar wens verloopt, verwacht Michiel in de loop van 2017 zijn eerste Wentersch biertjes uit eigen brouwerij te verkopen. Maar de allereerste Wentersch biertjes kunnen mogelijk al volgende maand genuttigd worden al is dat nog steeds wat onzeker. "Die eerste biertjes komen dan uit een huurketel", vertelt Michiel. "Ze zullen dan in de detailhandel en horeca verkrijgbaar zijn. Dat zal qua aantal liters nog beperkt zijn. Als we onze eigen brouwerij hebben, gaan we in grotere hoeveelheden produceren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant