Postcommandant Roland Lieverdink heet nieuwe collega's graag welkom. Foto: Lydia ter Welle
Postcommandant Roland Lieverdink heet nieuwe collega's graag welkom. Foto: Lydia ter Welle

Brandweer Winterswijk zoekt collega's

Algemeen

WINTERSWIJK – De Brandweerpost Winterswijk wil graag groeien naar 36 mensen. Dat betekent dat men op zoek is naar vijf à zes nieuwe collega's. Om informatie te geven over het werk van de brandweer is er op vrijdag 2 september van 18.30 tot 21.30 uur op de Markt, aan de zuidzijde van de kerk, een demo- en informatieavond. De brandweer is er aanwezig met materieel en menskracht, om een indruk te geven van het werk en om vragen te beantwoorden.

Door Lydia ter Welle

Roland Lieverdink is postcommandant van de brandweerpost Winterswijk. Hij legt uit: "Vanwege het grote buitengebied van Winterswijk, met soms waterproblemen, gevoegd bij de aanwezige industrie en hoogbouw, heeft de post Winterswijk veel materieel. Er zijn bijvoorbeeld twee tankautospuiten, een hoogwerker , een hulpverleningsvoertuig, een voertuigcombinatie voor grootwatertransport met een externe tank, die nog vervangen wordt door een waterwagen met grote capaciteit. We worden ook ingezet voor assistentie in buurgemeenten. Omdat er in de komende jaren ook sprake is van vertrek van collega's vanwege de leeftijd, betekent dat we vijf à zes nieuwe brandweermensen nodig hebben."

Drie ploegen
De brandweerpost werkt met drie groepen van ongeveer twaalf mensen. Eén groep heeft telkens een week lang 24-uursdienst. Een tweede groep heeft 12-uursdienst; dat wil zeggen dat deze groep op werkdagen overdag ook wordt opgeroepen. De derde groep is vrij. "Zo zorgen we dat we altijd voldoende brandweerlieden hebben om uit te rukken", aldus Lieverdink, die meteen eraan toe voegt: "Dat geeft dus meteen al aan dat het werk van de brandweerman/vrouw wel 'vrijwillig' wordt genoemd, maar dat het zeker niet vrijblijvend is. Er wordt verwacht dat je rekening houdt met je diensten. En ook met de wekelijkse oefenavonden en dat je bereid bent om tijd en energie in je opleiding te steken." Daartegenover staat wel een vergoeding voor de tijd die men uitrukt en oefent.

Opleiding en specialisatie
De opleiding van een brandweerman/vrouw duurt ongeveer twee jaar. "Gedurende die tijd leer je het vak en de verschillende vaardigheden die iedere 'manschap' moet beheersen. Dat gaat in de vorm van het behalen van verschillende certificaten, tot je volleerd manschap bent. Je gaat al vrij snel mee op uitruk", legt de postcommandant uit. Na de basisopleiding kan een lid van het brandweerkorps zich nog specialiseren. "Bijvoorbeeld kun je het groot rijbewijs halen en chauffeur worden, je kunt je bekwamen in 'zagen onder spanning', om bijvoorbeeld stormschade veilig en snel op te ruimen. Of je leert het werken met de hoogwerker of wordt oppervlakte-redder. Dat zijn manschappen die een mens of dier dat te water in nood is geraakt, in veiligheid leren brengen", legt Lieverdink uit.

Vijf à zes man/vrouw
De brandweer zoekt vrouwen en mannen, bij voorkeur tussen de twintig en veertig jaar, die regelmatig in Winterswijk beschikbaar zijn om met de brandweer uit te rukken. "Dus ook tijdens werktijden", aldus LIeverdink. "We zoeken mensen die affiniteit hebben met hulp verlenen, die een beetje stressbestendig zijn, wat technisch inzicht hebben. Maar daarin word je ook getraind, dus het belangrijkste is dat je graag wilt helpen, en dat je dat wil doen samen met een team van collega's."

'Fijne ploeg mensen'
Nieuwe brandweerlieden gaan deel uitmaken van een fijne, warme ploeg mensen, zo stelt Lieverdink. "We hebben een hechte, warme club. Natuurlijk maken we soms heel moeilijke en nare dingen mee, maar we zijn een team dat elkaar steunt bij het verwerken ervan. Maar naast de serieuze taken die we op ons nemen, doen we ook leuke dingen samen. Gezellige korpsavondjes zijn er dus ook. Waarbij overigens altijd één ploeg in dienst blijft, zodat de brandweerzorg in Winterswijk altijd gewaarborgd is."

Demo en info
Wie meer wil weten, is welkom op de demo- en infoavond op de Markt, op vrijdag 2 september van 18.30 tot 21.30 uur. Een kijkje nemen op de wekelijkse oefenavond op maandag vanaf 19.15 uur in en bij de brandweerkazerne in Winterswijk mag ook.
Op de site van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Achterhoek is een sollicitatieformulier te vinden. "Wie dat instuurt, is nog niet gelijk lid van de brandweer, maar dan gaan we in elk geval met elkaar in gesprek", aldus postcommandant Roland Lieverdink.


www.brandweer.nl/noordenoostgelderland/clusters/achterhoek-oost-0/brandweer-zoekt-jou!/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant