Afbeelding

Ranbericht| Vlinders kijken

Algemeen

Hoewel ik al vanaf mijn jeugd door de natuur zwerf, betekent dat niet dat ik van alle planten en dieren alles weet. Er zijn mensen die dat denken. Dat merk ik wanneer ik onderweg wordt aangesproken of wanneer mensen mij bellen of een berichtje met een foto sturen. Ik voel me uiteraard gevleid dat er zo goed over mij wordt gedacht, maar nee, ik weet nog niet eens de helft. Om een ingewikkelde vraag op te lossen moet ook ik vaak in natuurboeken bladeren.

Heel lang heb ik alleen veel geweten van planten en een beetje van vogels. Ik had ooit de droom om een natuurkenner als Heimans of Thijsse te worden, twee heren die werkelijk alles wisten, maar daarvoor was ik te lui. Of niet gedreven genoeg. Dat klinkt iets vriendelijker. Mijn brede belangstelling heeft daarbij eveneens belemmerend gewerkt. Ik wilde niet alleen met natuur bezig zijn, maar ook met boeken, muziek, eten en films. Daarom kan ik niet hele dagen de natuur koesteren. Ik heb meer te doen.

Naar vlinders heb ik tot halverwege de jaren 80 nooit gekeken. Oh, ik zag ze wel voorbij fladderen, maar een naam kwam niet in me op. Zo zag ik mijn eerste oranjetipje pas in 1987. Had ik die voorjaarsvlinder daarvoor nooit gezien? Natuurlijk wel. Maar ik heb de vlinder nooit bewust waargenomen. Na die eerste keer zat die in mijn hoofd en zag ik het diertje heel vaak. Het voordeel van dagvlinders is dat er niet al te veel soorten zijn. Tegenwoordig zelfs nog minder dan toen ik er mee begon. Een ander groot voordeel is dat je er niet te vroeg voor op hoeft. Vlinders houden van zon, warmte en bloeiende planten.

Het is een combinatie die je niet dagelijks aan treft, maar vooral in de zomermaanden gebeurt het vaker. Als je dan de goede plekken kent, is er een kans dat je naast de algemenere soorten enkele bijzonderheden kunt waarnemen. Doorgaans is het gewone goed genoeg voor mij, maar een enkele keer heb ik zelfs ik behoefte aan een niet-alledaagse ervaring. Dan ga ik naar een braamstruweel dat ligt op de overgang van een heideveldje naar een bos en ga daar een uurtje zitten. In juli zie ik er altijd keizersmantels en kleine ijsvogelvlinders en zelfs een enkele grote weerschijnvlinder.

Waar dat plekje ligt? Dat ga ik u uiteraard niet vertellen. Ik ben helemaal niet bang dat zo'n plekje plat gelopen wordt. Maar soms moet een mooie natuurervaring exclusief blijven. Ik ben echter de beroerdste niet. Ik heb een mooi arrangement in de aanbieding. Het kost slechts 50 euro per persoon. In ruil daarvoor breng ik u naar het mooiste vlinderplekje van Winterswijk. Daar treft u een comfortabele stoel aan, van waaruit u al die prachtige vlinders goed kunt bekijken. Met een verrekijker kunt u ze van nog dichterbij bekijken. Die hoeft u niet zelf mee te nemen. Ik zorg voor alles, zelfs voor bier of wijn met hapjes om de ervaring nog intenser te maken. Belangstelling? U weet me te vinden. Te duur? Het kan goedkoper, maar dan zit u een uur bij een vlinderstruik in de Wilhelminastraat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant