Afbeelding

Opstekertje | Beren op de weg

Algemeen

Nog onwetend van wat er allemaal gaat gebeuren lees ik in de krant, dat de gemeenteraad van Winterswijk in meerderheid heeft besloten om geen camera's te plaatsen op de uitvalswegen van ons dorp. Begrijpelijk, want criminelen hebben ook recht op privacy, en auto's ook. Gemeenteraadsleden met principes, daar houd ik van. Het zou een saaie boel worden als er in de Gemeenteraad alleen maar steekhoudende argumenten werden gebruikt. In een commentaar in de krant verduidelijkt een raadslid dit standpunt nog eens in de trant van: u moest eens weten hoe vaak u geregistreerd wordt en wat criminelen allemaal met uw burgerservicenummer kunnen aanrichten. Verbaasd trek ik mijn wenkbrauwen op. Dit verband was mij nog nooit opgevallen. Vaak lees je gemakkelijk over belangrijke informatie heen, maar dit keer ben ik bij de les. Dat zal mij niet gebeuren, denk ik, laat mijn koffie staan en loop naar mijn auto, vastbesloten om direct het burgerservicenummer van mijn voorruit te verwijderen of af te plakken. Dan maar meteen al mijn vingerafdrukken op mijn auto ook wegpoetsen. Tenslotte gaat privacy boven alles; ze hoeven niet te weten, dat ik in mijn eigen vervoermiddel rijd.

Tijdens het poetsen bekruipt me toch een ongemakkelijk gevoel. Op de voorruit evenals op de carrosserie is nergens een BSN te vinden. Op de zijruiten dan misschien? Inmiddels staat mijn auto keurig gepoetst te glimmen in de zon, maar nergens vind ik een verwijzing naar mijn burgerservicenummer. Dit begrijp ik niet. Het commentaar in de krant nog maar eens nalezen bij een kop, inmiddels koude, koffie; misschien heb ik toch verkeerde conclusies getrokken? Nee hoor, ik kan de tekst niet anders interpreteren als een verantwoording over zijn stemgedrag in de gemeenteraad over het al dan niet plaatsen van camera's op uitvalswegen.

Meer en meer word ik wantrouwend. Weet zo'n raadslid meer dan ik weet? Heeft hij misschien per ongeluk uit de school geklapt? Je hoort vaak dat de overheid over meer vertrouwelijke informatie beschikt dan je lief is en je moet maar afwachten of dat wel in goede handen is. Nu ik er over nadenk……neem nou de belastingdienst! Die beschikt al jaren over mijn burgerservicenummer en dat kost mij inderdaad jaarlijks handenvol geld. Verbijsterd kom ik tot de ontdekking dat ik misschien wel een groot complot op het spoor ben. Veronderstel eens dat mijn auto door de overheid is gemanipuleerd om mijn burgerservicenummer gecodeerd aan camera's door te geven? En dat raadslid weet er blijkbaar van!

Opnieuw ga ik de auto aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpen. Voorzichtig geworden loop ik omzichtig om mijn tot nu toe onschuldig geachte heilige koe heen.

Het beest houdt zich van den domme en knippert nog niet met zijn koplampen. Blindelings heb ik hem vertrouwd, maar mijn ogen zijn nu geopend. Jarenlang verkeerde ik in de mening anoniem het land te kunnen doorkruisen in mijn auto, terwijl er ondertussen persoonlijk gevoelige informatie door mijn schijnheilige koe werd doorgespeeld. Mijn trouwe vierwieler blijkt in werkelijkheid een spion in een complot met de overheid te zijn; ik heb hem nota bene jarenlang in mijn carport onderdak verleend! Nog altijd op mijn hoede, draai ik uiterst voorzichtig de benzinedop los. Dacht ik het niet! Tjokvol met benzine! Er hoeft maar 'dat' te gebeuren of ik zit in een rijdende bom. Plotseling word ik bevangen door een sterk gevoel van onveiligheid. De paniek slaat toe; ik moet hier weg. Had de psychiater niet gezegd dat ik er eens uit moest? Ik denk dat ik zijn raad maar eens opvolg. Geheel volgens de instructies uit het Gemeentenieuws doe ik de deur op slot en fiets in vrijheid de veiligheid van het dorp tegemoet. Het blijft echter oppassen, want er zijn beren op de weg gesignaleerd!

Clair

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant