Een impressie van de kunst die op de markt zal zijn. Foto: PR
Een impressie van de kunst die op de markt zal zijn. Foto: PR

Twaalfde editie Kunstmarkt bij Berenschot's Watermolen

Algemeen

WOOLD - Op zondag 3 juli vindt de twaalfde editie van de kunstmarkt bij Berenschots Watermolen plaats. De afgelopen drie jaar werd de markt niet georganiseerd wegens de op handen zijnde verbouwing van Watermolen Berenschot en haar stuw, brug en kademuren. Nu deze verbouwing eind mei officieel werd afgerond kunnen kunstliefhebbers uit alle streken dit jaar weer naar de gewaardeerde en unieke omgeving komen.

Door Bram Beckmans

De kunstmarkt wordt georganiseerd door de St. Berenschots Mölle. Sinds de beginjaren is de Kunstmarkt flink gegroeid. Begonnen met een 30-tal kraampjes telt initiatiefneemster Tineke Buunk er dit jaar al bijna 70. De kramen laten de bezoekers kennismaken met onder andere beeldhouwkunst, schilderkunst, houtbewerking, glasobjecten, sieraden en edelmetalen. Al deze kunst wordt gemaakt door professionele- en amateurkunstenaars uit verschillende regio's.

Succesvol
De familie Buunk-Schwarte is eigenaar van Berenschots Watermolen. Hun dochter Wineke werkt sinds 2010 mee in het familiebedrijf. Sinds 2014 doet zij de bedrijfsvoering en heeft zij de leiding. Vanwege het werken in de weekenden hadden Tineke en Willem geen tijd en geen kans om iets te ondernemen op deze dagen. Tineke kwam met het idee om iets naar het terrein toe te halen, zodat ze er zelf ook van konden genieten. Via de Stichting Berenschots Mölle worden evenementen georganiseerd die zo'n monumentale Watermolen en haar omgeving in het zonnetje zetten. Bv. een kunstmarkt, een concert, een korenmiddag.

De kern van het succes zit hem volgens Buunk in meerdere factoren. Een daarvan is de omgeving vertelt ze: "Onze evenementen zoals de kunstmarkt moet passen in de omgeving, de rust en ruimte die de locatie en de eeuwenoude watermolen uitstralen, moet ook tijdens de markt behouden blijven en dat komt de sfeer ten goede. In de Randstad heb je meer kunstmarkten dan hier, maar onze eigen kunstmarkt in het Nationaal Landschap Winterswijk is iets unieks; er heerst altijd een fijne, gemoedelijke sfeer en daardoor komen mensen uit het hele land hier naartoe. Ook mogen we dit jaar weer gasten uit België en Duitsland verwachten en dat maakt het toch bijzonder."

De zorg voor de kunstenaars is ook belangrijk voor de organisatie. "In de ochtend beginnen we allemaal met een kopje koffie, tussen de middag zorgen wij voor broodjes, fruit en wat te drinken. Wij vinden belangrijk om goed voor de standhouders te zorgen, de voorzieningen zijn altijd in orde en zo halen wij niet in ons eentje, maar juist samen met de kunstenaars het beste uit deze markt", legt Buunk uit.

Voor ieder wat wils
De kunst welke te bewonderen en te kopen is op de markt is allemaal door Buunk geselecteerd: "Van tevoren kijken wij naar de aanvragen en proberen wij een goede balans te creëren. We willen niet alleen professionals maar ook hobbyisten. Ook zijn te veel kramen met dezelfde kunstvorm niet bevorderend voor de markt. Door te selecteren houden wij een bepaald niveau aan, en dat wordt gewaardeerd door de bezoekers."
Bezoekers kunnen zich zoals ieder jaar laten verrassen door de vele kunstwerken. Voorgaande jaren bleek dat er zowel bezoekers zijn die enkel komen kijken en ervaren hoe de kunst gemaakt wordt, als bezoekers die een kunstwerk hopen te bemachtigen. Verder staan vele kunstenaars open voor een atelierbezoek of kunstwerken die op maat gemaakt moeten worden.

Ook zijn de mannen van de Greyhound Barbershop Singers dit jaar aanwezig, deze Winterswijkse zangers zullen diverse liederen ten gehore brengen en daarbij ook voor het nodige entertainment zorgen.

De kunstmarkt is op zondag 3 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur, bij Berenschots Watermolen aan de Wooldseweg 74, echter is de ingang gelegen aan de Klandermansweg. De insteekweg vanaf de Wooldseweg naar de watermolen is afgesloten op deze dag.
Entree bedraagt 3 euro per persoon (kinderen tot 13 jaar gratis) en parkeren is gratis.


www.kunstmarktwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant