Karin en Rob Winkelhorst van restaurant Vardinkhof bij hun buitenkeuken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Karin en Rob Winkelhorst van restaurant Vardinkhof bij hun buitenkeuken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Eten met uitzicht in huiskamerrestaurant in Kotten

Algemeen

'Kleinschalig en goed, maar niet elke week'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de verte is een hoge es, een bolvormig bouwland, te zien. Erachter ligt een van die typisch Achterhoekse boerderijtjes. Daarnaast alleenstaande bomen en houtwallen. Niet elk restaurant heeft zo'n fraai uitzicht op het kleinschalige waardevolle cultuurlandschap van Winterswijk als restaurant Vardinkhof, aan de rand van de kern van Kotten. Het is het huiskamerrestaurant van Rob en Karin Winkelhorst. Zij ontvangen graag gasten om die te verwennen met eten van een goed niveau. Niet te vaak, want het moet wel een hobby blijven.

Eten in een andere sfeer
Waarom een huiskamerrestaurant? "Het is gekomen door een oud-collega", vertelt Rob Winkelhorst. "Hij deed dat in Almere Stad. In het westen van het land is het heel populair." In de Achterhoek zijn er nog niet zoveel. "Het is anders eten dan in een echt restaurant. De sfeer is heel anders." Het restaurant bevindt zich op het terras achter het huis. Daar kan niet alleen op aangename zomerdagen gegeten worden. Het eetgedeelte kan met speciale isolerende gordijnen afgesloten worden en dankzij verwarmingselementen is het er op koude dagen eveneens aangenaam. Winkelhorst is aangesloten bij Air Drink and Dine, een organisatie bij wie via de website geboekt kan worden voor een etentje. "Maar het mag rechtstreeks", zegt hij. "Via de eigen pagina op Facebook zijn wij ook bereikbaar."

Professionele achtergrond
Rob Winkelhorst kookt graag in zijn vrije tijd en vindt het leuk om dit voor onbekende mensen te doen. Tegenwoordig is koken zijn hobby, van huis uit is hij chef-kok. Van zijn zeventiende tot zijn dertigste stond hij in allerlei keukens. Hij heeft in Frankrijk in restaurants met Michelinsterren gewerkt. Als kok kwam hij terecht bij een vestiging van de hotelketen Park Plaza. Daar ging hij ook de inkoop doen. Tegenwoordig doet hij de inkoop van alle hotels van de keten. "Van kaviaar tot de duurste truffel, van bedlampjes tot toiletpapier, ik bestel het allemaal." Ook zijn vrouw Karin heeft een horeca-achtergrond. Zij heeft jarenlang als instellingskok gewerkt bij de Berkhof. De keuken daar werd wel aangeduid als 'stamppotkeuken', maar ze heeft echt wel de fijne kneepjes geleerd. In hun huiskamerrestaurant doet ze de bediening. "Maar ze weet precies hoe en wat", zegt Rob.

'Ingrediënten moet je kunnen zien'
Rob en Karin Winkelhorst eten niet zelf met de gasten mee. Hij bereidt de gerechten aan een mobiele buitenkeuken in het zicht van de gasten, die hem vragen kunnen stellen over eten en koken. Zijn stijl is klassiek Frans, want daarin is hij opgeleid. Hij kent de ontwikkelingen in de moderne keuken, maar al die zalfjes en crèmes hoeven van hem niet zo. "Mijn motto is dat je de ingrediënten moet kunnen zien." Bij het koken hecht hij grote waarde aan goede kwaliteit. Daarom koopt hij in bij de lokale slager en gebruikt hij biologische streekproducten. "Het is belangrijk dat je weet waar het product vandaan komt."

Genieten
Bij het koken gebruikt hij niet alleen de ervaring uit het verleden, hij laat zich ook inspireren door kookboeken en bezoekjes aan restaurants. Bij restaurant Vardinkhof kost een drie gangenmenu 30 euro (exclusief drank), waarbij een amuse en een spoom, een prikkelend drankje tussendoor, behoren. Een vijf gangenmenu is eveneens mogelijk. "Als er een afspraak gemaakt wordt, kunnen alle mogelijkheden doorgenomen worden." Geld verdienen ze er niet mee. "Dat is niet de insteek. We hoeven alleen uit de kosten te komen." Deze zomer bekijken ze hoe het huiskamerrestaurant loopt. Maximaal één keer per week zijn ze beschikbaar. "Het is kleinschalig en goed, maar hoeft niet elke week", zegt Rob Winkelhorst. "Het is een mooie prikkel om creatief te koken. Maar wij genieten al als mensen het waarderen."

Wie wil eten in restaurant Vardinkhof kan contact opnemen via hun facebookpagina.


www.facebook.com/Robenkarin Winkelhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant