Marjan Kruik. Foto: eigen foto
Marjan Kruik. Foto: eigen foto

Veganisme groeit

Algemeen

WINTERSWIJK - Steeds meer Nederlanders eten minder vlees. Ruim 700.000 Nederlanders eten vegetarisch, wat betekent dat ze helemaal geen vlees of vis eten. Veganisten gaan nog een stapje verder. Zij streven er naar helemaal geen dierlijke producten te eten of te gebruiken. Zij eten en drinken alleen plantaardige producten en gebruiken geen materialen die van dieren komen, zoals wol en leer. Het veganisme is steeds populairder.

Door Sander Damen

In 1996 waren er nog ongeveer 16.000 veganisten in Nederland. Nu lopen de schattingen uiteen van 70.000 tot 170.000. Dat het veganisme in populariteit groeit is een mondiale ontwikkeling. Bij onze Duitse buren zouden inmiddels een miljoen mensen veganist zijn. Winkels hebben er speciale rekken met veganistische producten en er open steeds meer veganistische restaurants. Vooral in Berlijn zijn deze veel te vinden. In Groot-Brittannië is het aantal veganisten toegenomen tot een half miljoen aldus onderzoeksbureau Ipsos MORI. Dat is een stijging van 350 procent vergeleken met het 2006. Overigens zijn er in Groot-Brittannië ook 1,7 miljoen vegetariërs.

Motivatie
Mensen kiezen er om meerdere redenen voor veganist te worden. De recente schandalen in de vleesindustrie en de groeiende afkeer tegen bewerkt voedsel spelen ook een rol in de toename van het aantal veganisten. Anderen kiezen voor het veganisme omdat ze vinden dat het telen van voeding voor dieren een te grote aanslag op de aarde heeft. Bossen maken plaats voor landbouwgrond om veevoer te produceren. Voor de productie van een kilo rundvlees is in totaal 15.000 liter water nodig, volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen.

Gezonder
De Winterswijkse Marjan Kruik is veganiste. "Dat ben ik inmiddels al weer negentien jaar", vertelt ze. "Ik eet niets wat een dierlijke herkomst heeft. Geen vlees, vis of kip, maar ook geen honing, geen zuivelproducten, geen roomboter en geen gelatine. Daarnaast gebruik ik bijvoorbeeld ook geen wol of leer." Marjan kiest voor de veganistische leefstijl omdat dat voor haar het beste voelt.
"Er valt zoveel te kiezen op het gebied van eten en drinken dat ik het niet nodig vind dat dieren hun hele leven 'gevangen' en uitgebuit worden om mensen van voedsel te voorzien," licht Marjan toe. "Ik verdiep me al sinds mijn jeugd in voeding en ben er van overtuigd dat plantaardig eten gezonder is. Hier word ik in gesteund door de Gezondheidsraad die in haar nieuwe richtlijnen opgenomen heeft dat we meer plantaardig voedsel moeten eten."

Niet lastig
Veganisten worden vaak gevraagd wát ze precies eten. "Mensen denken vaak dat het lastig is veganistische maaltijden te maken, maar dat valt best wel mee", zegt Marjan. "Op de website Veganchallenge.nl vind je genoeg leuke recepten. Daarnaast zijn er behoorlijk wat leuke kookboeken."
Uit eten gaan levert in de praktijk soms wel wat problemen op, zo heeft Marjan ervaren. Koks blijken over het algemeen heel traditioneel als het om koken gaat.
"Ik heb geleerd dat het het beste werkt als je ruim voor je ergens wilt gaan eten contact zoekt met de kok en vraagt of hij of zij voor die en die datum een veganistisch menu kan verzorgen", licht Marjan toe. "Uit het antwoord merk je dan snel genoeg of hij of zij daarmee bekend is. Een kok die zijn vak een beetje serieus neemt en voldoende tijd krijgt om iets te verzinnen en daarvoor in te kopen, zal dan vaak wel bereid zijn iets te maken. Als je een restaurant overvalt met het verzoek om veganistisch te eten zal het vaker een probleem opleveren. Ook is de kans dan groter dat het personeel toch denkt dat je vegetariër bent en met een menu met kaas en ei aan komt... "
Marjan denkt dat er in Winterswijk ongeveer twintig veganisten zijn. Hoeveel zouden dat er over tien jaar zijn?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant