De deelnemersgroep van het Albaniëproject. Foto: PR
De deelnemersgroep van het Albaniëproject. Foto: PR

Sponsorloop voor Albanië

Algemeen

WINTERSWIJK - In de laatste twee weken van juli van dit jaar gaat een groep van 25 jongeren en ouderen van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) naar Albanië. Om daar de handen uit de mouwen te steken en concreet iets te doen aan de leefomstandigheden met name in een kindertehuis in Gjirokastër in het zuiden van het land.

Albanië is een van de armste landen van Europa. Vierentwintig jaar geleden kwam er een eind aan het communistisch bewind waaronder het land gebukt ging. Marijan Nijhof, een vroegere onderwijzeres aan de Prins Willem Alexanderschool en Koningin Wilhelminaschool runt er een kindertehuis voor de opvang van vaak zeer jonge kinderen die door hun moeders zijn afgestaan of achtergelaten. Ook op verzoek van de regering worden er kinderen tijdelijk opgevangen in afwachting van adoptie. Het kindertehuis heeft de passende naam De Schuilplaats.

De groep – mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 20 tot 74 - voert verschillende werkzaamheden uit zoals het plaatsen van een keuken, het inrichten en opknappen van een badkamer, diverse installatiewerken, schilderwerkzaamheden binnen en buiten en het plaatsen van een zonnescherm. De groep gaat ook werkzaamheden uitvoeren voor de naburige Nehemiakerk die met De Schuilplaats in contact staat. De kerk verzorgt onder meer dagelijks maaltijden voor Romakinderen die veelal aan hun eigen lot worden overgelaten. Deze kinderen vinden er een gelegenheid om zich te wassen en om te spelen. Ook senioren die van deze voorziening afhankelijk zijn krijgen er een maaltijd aangeboden. De groep gaat zich hier bezighouden met de opknap van een zondagsschooltje, de inrichting van een douchegebouw en de opknap van het buitenterrein inclusief speelvoorzieningen. Later dit jaar gaan ze er nog een gaarkeuken plaatsen die ze gesponsord hebben gekregen.

De leden van de groep betalen hun reis en verblijf zelf. Voor de uitvoering van de werken is echter veel geld nodig. Een deel daarvan wordt gedekt uit een bijdrage van de diaconie van de PGW en door sponsorgelden. Maar er is meer nodig. Daarvoor is een streefbedrag vastgesteld van € 20.000,-. Om dat te bereiken heeft de deelnemersgroep in het afgelopen half jaar uiteenlopende acties gehouden. Te noemen zijn het bakken en verkopen van nieuwjaarsrolletjes en taarten, het houden van een high tea, onderhoud van tuinen, snoeiwerk in een wijngaard, autowassen, rondleidingen en een zogenaamde dienstenmarkt. Dit laatste bestond dan weer uit allerlei andere activiteiten zoals lezingen, excursies, rondritten, computerondersteuning interieuradvies en een voetbalclinic. Behalve een financiële opbrengst hebben de acties ook het effect van teambuilding. De deelnemers leren elkaar (beter) kennen. Door met elkaar samen te werken leren ze elkaars kwaliteiten en vaardigheden. Een groot voordeel bij de uitvoering van de projecten in Albanië. Inmiddels is een hechte groep ontstaan die echt zin in heeft om aan de slag te gaan.

Sponsorloop
Het streefbedrag is inmiddels in zicht. Om dat doel te bereiken organiseert de groep als klap op de vuurpijl nog een sponsorloop. Deze zal worden gehouden op zondag 3 juli 2016 en vindt plaats op de atletiekbaan van het sportpark aan de Vredenseweg. Atletiekvereniging Archeus stelt haar accommodatie daarvoor kosteloos beschikbaar. Deelnemers zijn welkom om 12.00 uur en de start is om 12.30 uur. De sponsorloop is voor iedereen, jong en oud. Je hoeft dus geen Dafne Schippers te zijn om mee te mogen doen. De opbrengst van elke ronde die wordt gerend of gelopen komt voor de volle 100% ten goede aan het Albanieproject. Opgave voor deelname kan per email via : albanieproject@gmail.com. Ook is telefonisch opgave mogelijk bij Dennis van de Giessen tel: 06-48726155

Kraamkliniek Gjirokaster
In Gjirokaster staat een kraamkliniek met omstandigheden die niet vergelijkbaar zijn met die in ons land. Via Marijan Nijhof is contact gelegd met een gynaecoloog van deze kliniek. Deze heeft te kennen gegeven dat er dringend behoefte is aan allerlei materialen om de medische zorg ter plaatse te verbeteren. Met deze vraag is de groep aan de slag gegaan. Inmiddels is met hulp van allerlei mensen en instanties zoals medewerkers van de calamiteitendienst, de ambulancedienst en thuiszorg maar ook van spontane Winterswijkse burgers veel materiaal beschikbaar gesteld. Zoals: een transport-couveuse, verbandmateriaal, incontinentiemateriaal, operatiematerialen, zalf voor baby's, schoonmaakmiddelen, desinfecteermiddelen, kolfapparatuur, flesjes, spenen, babybadjes enzovoort. Andere initiatieven hebben geleid tot het aanbod van andere materialen in de vorm van babykleertjes, knuffels, serviesgoed, etcera. Sommige zijn zelfs spontaan voor het project gemaakt.

Alle hulpgoederen zijn inmiddels ingepakt en worden door de groep meegenomen naar Albanië. Ze zullen op de bestemde locaties worden aangereikt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant