De vele winnaars. Foto: Kyra Broshuis
De vele winnaars. Foto: Kyra Broshuis

Rabobank Noord- en Oost Achterhoek deelt € 539.400,- uit

Algemeen

Uitreiking cheques Coöperatiefonds voor vijf regio's

LIEVELDE - Het is een drukte van belang deze dinsdagavond bij Erve Kots in Lievelde. De zaal zit vol afgevaardigden van verenigingen en stichtingen die een beroep hebben gedaan op het Rabo Coöperatiefonds. Maar liefst 25 aanvragen worden beloond met een bedrag uit het fonds.

Directievoorzitter Rabobank Noord- en Oost Achterhoek Jan ten Hove heet de aanwezigen welkom en vertelt over het vernieuwde programma van de avond. "Vanavond houden we speeddate sessie waarin jullie, initiatiefnemers van de beloonde projecten, gaan praten met mensen van de bank. Wij willen graag verbindingen leggen tussen de bank en de projecten. Dat is wat de Rabobank ook bedoelt met 'aandeel in elkaar'. Meer interactie en daardoor meer betrokkenheid. Wij willen als bank graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het project, niet om te controleren maar om de verbinding te voelen en te zien."

Betere leefomgeving
Het Coöperatiefonds is een initiatief van de Rabobank waarmee zij een deel van de winst beschikbaar stelt aan initiatieven ter verbetering van het welzijn en de leefomgeving van de regio. Verenigingen en stichtingen kunnen online een aanvraag voor het Coöperatiefonds indienen. Ze worden ingedeeld op basis van 5 regio's en in 5 categorieën, te weten sport, scholing-onderwijs, cultuur, zorg-wonen en stimulering werkgelegenheid. Leden van de bank (de Rabobank is een coöperatieve bank, zij kent geen aandeelhouders maar leden), stemmen vervolgens op hun favoriete projecten. Elk lid mag drie stemmen uitbrengen. Voor elk gebied komen er vijf winnaars en vijf genomineerden uit, voor elke categorie één.

Duidelijke criteria
De projectaanvragen dienen te voldoen aan strenge criteria. Zo dient de aanvragende organisatie te bankieren bij de Rabobank en moet het project een duurzaam karakter hebben. De aanvrager moet een formele vereniging of stichting zijn en het project mag nog niet gestart zijn. Wanneer er een bijdrage wordt toegekend, moet het project binnen twee jaar gerealiseerd zijn. Verder wordt er bij aanvraag een toetsbare begroting gevraagd. Heel belangrijk is de eis dat het project ten gunste moet komen van de lokale samenleving en absoluut geen commercieel belang mag dienen. Ook projectaanvragen met een religieus of politiek belang worden uitgesloten van deelname. Tot slot moet het project plaatsvinden in het marktgebied van de organisatie.

Uitreiking
Deze dinsdagavond worden de in totaal 25 winnaars bekend gemaakt, vijf per regio. De genomineerden (de nummers twee) presenteren tijdens de coöperatieavonden, later dit jaar, hun project waardoor ze alsnog kans maken op een bijdrage.
De winnaars van deze avond in de regio Aalten Winterswijk zijn: Spoorweginteressegroep het Golssstation €10.000,-, Figulus Welzijn/kinderboerderij De Ahof €10.000,-, AZSV €3.500,-, Stichting De Loods €10.000,- en Oudervereniging De Vlier €10.000,-.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant