Sonja Booms, Mark Gelling, Gert Visser, Demian Leenderts en Jonathan v.d. Kraats voor BuitenGewoon op pad in Bekendelle. Foto. Bernhard Harfsterkamp
Sonja Booms, Mark Gelling, Gert Visser, Demian Leenderts en Jonathan v.d. Kraats voor BuitenGewoon op pad in Bekendelle. Foto. Bernhard Harfsterkamp

Natuurprogramma BuitenGewoon filmt in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK – Op de langste dag van het jaar waren twee teams van BuitenGewoon, het natuurprogramma van Omroep Gelderland, op pad in Winterswijk. Ze filmden in de Bekendelle en in het Korenburgerveen. Wie de opnames wil zien moet nog even geduld hebben. Pas als de kortste dag van het jaar nabij is gekomen , in november, zijn de opnames op TV Gelderland te zien.

Kraanvogels in het veen
Presentator Twan Teunissen was met medewerkers van Natuurmonumenten op pad in het Korenburgerveen om de kraanvogels te filmen, die daar dit jaar voor het tweede jaar achtereen broeden. Vorig jaar kregen die één jong, dat de zomer niet overleefde. Het werd op 22 juni voor het laatst gezien. Het verhaal dat het door een vos is opgegeten is niet bewezen. Het kan ook een roofvogel geweest zijn die de jonge kraanvogel heeft verschalkt. Zwakte of ziekte kan eveneens de oorzaak zijn geweest. In 2016 zijn er in mei twee jongen geboren, die recent nog zijn gezien in het Vragenderveen.

Een natuurkenner in het bos
De tweede presentator van BuitenGewoon Sonja Booms liep intussen met Bernhard Harfsterkamp, medewerker van deze krant, door de Bekendelle. Hij vertelde over de gevarieerde natuur van het bijzondere beekbos. Hij komt er bijna elke week, want zijn natuurkalenderroute loopt door het bekendste natuurgebied van Winterswijk. Daarbij noteert hij elke keer welke planten er bloeien. Booms wilde daar alles over weten en ook waarom de Bekendelle een van zijn favoriete natuurgebieden is. Voor het eerst kwam Harfsterkamp er begin jaren 60 met zijn ouders, een kennismaking die grote indruk maakte, waarschijnlijk omdat ze er verdwaalden. Sindsdien is een jaar zonder vele keren de Bekendelle bezocht te hebben ondenkbaar.

Bosbeekjuffers in Bekendelle
Een van de bijzonderste diersoorten van de Bekendelle is de bosbeekjuffer, een donkerblauwe libel, van wie de vleugels niet doorzichtig zijn maar een metallicblauwe kleur hebben. Deze soort was nagenoeg verdwenen uit Winterswijk, maar heeft zich opmerkelijk hersteld. Eerst in de Bekendelle, van waaruit de soort zich inmiddels langs alle Winterswijkse beken heeft verspreid. Zelfs midden in het dorp langs de Whemerbeek is de bosbeekjuffer al gezien. Daarom noemde Sonja Booms de Bekendelle een belangrijke kraamkamer voor de natuur.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant