Gert-Jan te Gronde gooit een strandbal door de strandbal. Foto: Achterhoek Nieuws bv
Gert-Jan te Gronde gooit een strandbal door de strandbal. Foto: Achterhoek Nieuws bv

Kunstwerk Hilgelo onthuld

Algemeen

WINTERSWIJK - Op donderdag 21 april is bij het Hilgelo weer een nieuwe 'Blikvanger' toegevoegd aan een serie kunstwerken ontworpen door kunstenaar Frans Goldhagen. Een twaalftal zijn er inmiddels geplaatst bij diverse recreatiegebieden van Leisurelands.

Het meest bekend zijn wel de grote witte fietsen langs de A28 bij Strand Nulde en Strand Horst. De kunstwerken moeten de aandacht gaan trekken van voorbijgangers en symboliseren een activiteit, die samenhangt met het recreatiegebied. Voor het Hilgelo is dat de strandbal. De feestelijke onthulling vond onder stralende weersomstandigheden plaats en werd na het verwijderen van het doek in stijl beklonken door het werpen van een strandbal door wethouder Gert-Jan te Gronde.

Fantasie kietelen
Volgens Erik Droogh, directeur van Leisurelands, is er sinds december 2013, toen vijf recreatiegebieden in de Achterhoek en Liemers fuseerden met Leisurelands, al het een en ander gerealiseerd. Twee jaar geleden zag het recreatiegebied er totaal anders uit. Er is enorm geïnvesteerd om het Hilgelo om te vormen naar een gebied met een kwaliteitsniveau dat Leisurelands voor al haar gebieden hanteert. Onder andere een nieuw parkeersysteem en ondergrondse vuilcontainers, die enkele malen per jaar worden leeggezogen, waardoor er minder ongedierte is, minder zwerfvuil en waardoor de stankoverlast beperkt wordt. Veiligheid staat voorop. Er is gesnoeid waardoor er meer licht en ruimte is en de sociale veiligheid is toegenomen. Bewust is er voor gekozen geen Wifi aan te bieden. De ouders letten dan anders meer op hun tablet dan op hun kinderen. De praktijk heeft uitgewezen dat strandtoezicht averechts werkt, omdat ouders dan minder alert zijn. Van de weg af is de plas ook beter zichtbaar geworden. Het kunstwerk gaat deze functie versterken. Volgens Droogh moeten voorbijgangers in een flits van 2-3 seconden kunnen zien, wat er aan de hand is. "De fantasie moet gekieteld worden, wat gebeurt daar?"

Blikvanger
Wethouder Gert-Jan te Gronde wees op het belang van het Hilgelo voor Winterswijk. "Het Hilgelo moet weer een blikvanger worden. Het is een gebied met veel potentie met Winterswijk als grote kern in de nabijheid en Duitsland als groot achterland. Veel water, een beetje strandgevoel, maar er moet ook meer reuring komen. Misschien dat het dancefestival Ibiza Dreams op 11 juni nog voor hoge bezoekersaantallen gaat zorgen, maar de illusie van 30.000 bezoekers uit het verleden moeten we loslaten. Waterrecreatie in de Achterhoek is best lastig. De demografische ontwikkelingen brengen de noodzaak van aanpassingen met zich mee en ook de koopzondagen zijn concurrerend. Actief recreëren is belangrijk en dit kunstwerk is daar een voorbeeld van en versterkt de aantrekkingskracht. Het staat op een mooi punt en is direct zichtbaar als je uit de richting van het dorp komt." Hij sprak zijn hartelijke dank uit, maar had - als fervent watersporter - ook nog het verzoek om naast mooi weer nog wat wind te regelen. Hierover kon Droogh echter geen toezeggingen doen.



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant