De vier therapeuten die de handen ineenslaan voor FITs. Foto: PR
De vier therapeuten die de handen ineenslaan voor FITs. Foto: PR

FITs in beweging voor kinderen met overgewicht

Algemeen

Informatieavond voor ouders op 29 februari

WINTERSWIJK - Kinderen van 8 tot 12 jaar met overgewicht fitter krijgen, en ouders handvatten geven hoe zij daarbij kunnen ondersteunen. Dat is het doel van het samenwerkingsverband FITs in beweging. Maandag 29 februari wordt in het gemeentekantoor een informatiebijeenkomst gehouden.

Heeft je kind overgewicht of twijfel je hieraan? Zoek je manieren om verantwoord en op een leuke manier je kind te helpen om fitter te worden? Wie met deze vragen rondloopt, is volgens kinderoefentherapeut Sandra Damkot bij FITs in beweging aan het juiste adres. Maximaal tien kinderen en hun ouders krijgen zes maanden lang individuele- en groepslessen van een diëtist, een fysiotherapeut en een kinderoefentherapeut. "FIT staat voor Fitter In de Toekomst", vertelt Sandra. Samen met Wenters Sports Club, waar Sandra's praktijk voor Cesar Oefentherapie is gevestigd, ontstond het idee in breed verband een dergelijk lesprogramma op te zetten. "Ik heb diverse collega-therapeuten benaderd en zo is het balletje gaan rollen."

Plezier staat voorop
Samen met fysiotherapeut/coach Mieke Slaats-Frumau en de diëtisten Marieke Sleeking en Marloes Aalberts is het programma opgezet. De kinderen krijgen onder andere een keer per week bewegingsles van Sandra. "Plezier in beweging staat voorop! In de zaal doen we bal- en tikspellen, een samenwerkspel of trainen we met fitnessapparatuur. Ook Wenters Sports Club verzorgt een beweegles. "De kinderen mogen dan zelf iets kiezen; dans, teakwondo, noem maar op."

Daarnaast oefent Mieke Slaats-Frumau met de kinderen in groepsverband en individueel. Zij coacht de kinderen op sociaal-emotioneel vlak. Mieke: "Als therapeut werk ik vaak alleen. Toen Sandra mij vroeg om aan dit project deel te nemen, was ik direct enthousiast." Volgens Mieke is de samenwerking vanuit verschillende disciplines – voeding, coaching en beweging - dé kracht van het project. "Door samen te werken, bereik je meer bij kinderen. Vanuit verschillende invalshoeken krijgt het kind positieve impulsen en begeleiding." Mieke begeleidt ook de ouders. "Overgewicht komt vaak door een levensstijl. De meeste mensen zijn zich hier wel van bewust, maar missen de energie, de kennis of het doorzettingsvermogen om daar verandering in aan te brengen. Kinderen, ouders en begeleiders vormen zo samen een team om die verandering tot stand te brengen", legt Mieke enthousiast uit. "Ouders willen het beste voor hun kind. Het is toch fantastisch dat ze daar op deze manier zelf aan kunnen bijdragen!?"

Achterhoek in Beweging
Op 29 februari is er om 20 uur een informatiebijeenkomst op het gemeentekantoor. Het programma start 1 maart. De kosten bedragen € 15,- per maand. Mensen met een lager inkomen kunnen informeren bij de gemeente Winterswijk of zij in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit het jeugdsportfonds. Het pilotproject wordt gefaciliteerd door de Gemeente Winterswijk en ondersteund door subsidie vanuit het project 'Achterhoek in Beweging, gezonde jeugd'. Wenters Sports Club stelt de ruimte beschikbaar. Ouders kunnen zich aanmelden voor de informatieavond via de website, e-mail of telefoon.


www.fits-winterswijk.nl
info@fits-winterswijk.nl
tel. 0543-515044

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant