Ton Reerink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ton Reerink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Natuurverenigingen organiseren acht lezingen per jaar

Algemeen

Waaronder thema-avond met Wageningse hoogleraar Frank Berendse

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op woensdag 3 februari is er om 20 uur in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk weer een lezing, georganiseerd door de Oost-Achterhoekse afdelingen van de KNNV en IVN met als titel "Robuust natuurbeheer". Dit keer zal de Wageningse hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse een nieuwe kijk op de Nederlandse natuur geven. Beide natuurorganisaties organiseren acht thema-avonden, zoals zij de lezingen noemen, per jaar verspreid over Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk. De onderwerpen zijn divers: van geologie tot eetbare wilde planten, van vogels tot amfibieën en libellen.

Steeds meer samenwerking
Ton Reerink uit Ratum is lid van de werkgroep, die elk jaar de thema-avonden organiseert. Dat wordt niet op het laatste moment gedaan, vertelt hij. Het programma voor 2016 was afgelopen september klaar en nu al is met het denken over de lezingencyclus van 2017 begonnen. De Oost-Achterhoekse afdelingen van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en het Instituut voor Natuureducatie (IVN) organiseren vooral excursies en wandelingen, maar met name in de winterperiode ook lezingen en cursussen. Jarenlang deed iedere vereniging dat op zichzelf, maar sinds een aantal jaren is er een gezamenlijke werkgroep die verantwoordelijk is voor de thema-vonden. De samenwerking tussen beide natuurverenigingen wordt steeds intensiever. Zo zijn er al gezamenlijke publiekswandelingen en is op landelijk niveau de intentie uitgesproken dat beide verengingen in een van de komende jaren gaan fuseren.

Berendse: invloedrijk
"Meestal zijn het regionaal bekende sprekers", zegt Reerink, "maar soms is het iemand met landelijke bekendheid." Dat geldt zeker voor Frank Berendse. Eerder was er al de bekende bomendeskundig Bert Maes.

De werkgroep bestaat uit drie leden. Soms is het wel zoeken naar geschikte kandidaten. "We grazen daarvoor in programma's van andere afdelingen. Soms luisteren we vooraf of iemand een goed spreker is." Vaak zijn de lezinghouders bekenden uit de omgeving. "In mei zal Jan Stronks over de natuur van de Achterhoek vertellen." Stronks werkt bij Staring Advies en is een bekend Achterhoeks natuuronderzoeker en -fotograaf. De naam van Berendse kwam Reerink tegen in het dagblad Trouw. Daarin stond in de zomer van 2014 een serie over de tien belangrijkste natuurbeschermers van Nederland. In die reeks figureerden bekende namen als Jac. P. Thijsse en Eli Heimans. De reeks besloot met Frank Berendse, die met zijn (advies)werk in de laatste decennia een belangrijk stempel op het natuurbeleid in Nederland heeft gedrukt. Reerink stelde daarna voor hem voor een thema-avond te benaderen. Berendse stemde toe, wat helemaal niet zo vanzelfsprekend is voor een landelijke bekendheid.

Belangstelling
De lezingen worden netjes verspreid over de kernen in de Oost-Achterhoek. Alleen in Aalten is nog geen geschikte locatie gevonden, zegt Reerink. De toegang is altijd gratis, want de verenigingen willen laagdrempelig blijven. Het budget van de werkgroep is bescheiden. Daarin zit geen ruimte om de sprekers een vorstelijk honorarium te geven. "Ze krijgen een envelop met een klein bedrag en een reiskostenvergoeding." Daarmee konden toch al vele goede thema-avonden gehouden worden. "De kwaliteit is goed", zegt Reerink. De belangstelling wisselt. "Als Cees van Beinum zijn tweejaarlijkse lezing over vogels geeft, zit de zaal altijd afgeladen vol." Maar Reerink heeft ook avond met tien belangstellenden meegemaakt. "Die was niet goed aangekondigd. Gemiddeld zijn er toch wel 20 tot 25 bezoekers." Dat aantal verwacht hij zeker voor de avond met Frank Berendse. De lezingen later dit jaar gaan onder andere over vloeiweiden, dassen, monumentale bomen, bijen en vlinders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant