Vier van de zeven Wooldse voedselproducenten die meewerken aan de voorstellingen van Ons Genoegen. Foto: Sander Damen
Vier van de zeven Wooldse voedselproducenten die meewerken aan de voorstellingen van Ons Genoegen. Foto: Sander Damen Foto: Sander Damen

Wooldse tapas bij Ons Genoegen

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zaterdag 13 en zondag 14 februari houdt toneelvereniging 'Ons Genoegen' 'Vermakelijk happen in het Woold'. De spelers van de vereniging voeren dan drie eenakters op die allemaal eten als thema hebben. Om er een extra bijzondere avond van te maken, zorgen zeven typisch Wooldse voedselproducenten voor zogenaamde 'Wooldse tapas', kleine hapjes voor en na iedere eenakter. Het is de eerste keer dat de zeven op deze manier samenwerken en dat bevalt ze uitstekend.

Door Sander Damen

"Ons Genoegen kwam met het idee", vertelt Remco Oonk van zorgboerderij De Olden Gaorden. "En eigenlijk was iedereen direct enthousiast." Iedereen is in dit geval Deunk Vis, Geitenboerderij De Brömmels, Kaasboerderij Harmienehoeve, Wiederholt Woolds Lamsvlees, Roerdinkhof (vlees van Herefordkoeien) en Rauwershof (vlees).

Inmiddels zijn ze al een keer of vier bij elkaar gekomen en weten ze precies welke gerechten ze gaan maken. "We doen het echt sámen," zegt Jeannette Deunk. "Het is dus niet zo dat we allemaal een gerecht maken en dan naar huis gaan. Nee, we helpen elkaar tot de avond voorbij is, want gerechten opmaken voor tachtig man is best veel."
De samenwerking is ook zichtbaar in de gerechten, ook wel 'Wooldse tapas' genoemd, vertelt Bert Kots van de Brömmels. "Zo krijg je bijvoorbeeld een bitterbal van vlees van Roerdinkhof, een hamburger van schaapsvlees van Wiederholt met kaas van Harmienehoeve, rosbief van Rauwershof gevuld met zachte kaas van De Brömmels en zachte geitenkwark van De Brömmels met compote van De Olden Gaorden."

Proeven
In onderling overleg hebben ze de gerechten bepaald. Alleen gemaakt en geproefd hebben ze ze nog niet. "Binnenkort spreken we nog een keer af om de gerechten te maken en ze te proeven," zegt Heleen Bruggink van kaasboerderij Harmienehoeve. "Daar ben ik wel benieuwd naar," aldus Bert, "want er zitten leuke dingen bij."
De ondernemers hebben er duidelijk zin in, al is het wel het een behoorlijke tijdsinvestering is. "Drie voorstellingen achter elkaar voor tachtig mensen Wooldse tapas maken is best veel. Ik ben blij dat het in februari is en niet in de zomer," zegt Jeannette. ,,Ik ook," sluit Bert zich aan. ,,In de zomer had ik nee moeten verkopen."

Veel culinaire mogelijkheden
Nog nooit eerder werkten de ondernemers op deze manier samen. ,,Veel Wooldenaren kopen al producten bij ons," zegt Bert, ,,maar het leuke van dit evenement is dat we gezamenlijk kunnen laten zien er in het Woold op culinair gebied allemaal mogelijk is én hoe die producten gecombineerd kunnen worden."
"Er is veel voedsel van hoge kwaliteit te koop in 't Woold", vult Remco Oonk van zorgboerderij De Olden Gaorden aan. "Ook dingen die je niet verwacht zoals vis, wie verwacht er nou vis in de Achterhoek? En schapenvlees, dat is toch ook bijzonder?"

Eenmalig
Mensen in 't Woold zijn reuze nieuwsgierig naar de voorstelling én het eten, merken de ondernemers. "Je ziet het al aan de kaartverkoop," zegt Remco. "De avonden zijn nu, begin januari, al bijna allemaal uitverkocht." "Je proeft ook een sfeer van 'daar moet je bij geweest zijn'," vult Jeannette aan.
Plannen voor toekomstige samenwerking zijn er nog niet. "Maar we sluiten niets uit," zegt Bert. Misschien smaakt ook dat naar meer...?


woold.info/verenigingen/toneel-vereniging-ons-genoegen/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant