De omslag van het boek over Mondriaan. Foto: PR
De omslag van het boek over Mondriaan. Foto: PR

Léon Hanssen voor lezing in Villa Mondriaan

Algemeen

WINTERSWIJK - Léon Hanssen, schrijver van de Mondriaan-biologie 'De schepping van het aards paradijs', komt op donderdag 26 november een lezing geven bij Villa Mondriaan.

Door Paul Puntman

Léon Hanssen beschikt over een fraai taalgebruik. Ook valt meteen zijn kennis van de historische verbanden op, zijn gevoel voor kunstgeschiedenis en zijn inzicht in psychologische factoren.
Waarom geen biografie van Mondriaans hele leven? Het belang van Mondriaan zit 'm in zijn rol in de geschiedenis van de beeldende kunst. Hanssen brengt Mondriaan van zijn 47e tot zijn 61e in beeld, als hij in Parijs aan zijn 'aardse paradijs' werkt, zijn relaties in de artistieke wereld vormgeeft, zijn essentie bereikt. Hetzelfde Parijs waar dan ook bijvoorbeeld Van Doesburg, Picasso, Léger, Kandinsky, le Corbusier, Calder, Dali en Brancusi hun rol spelen
Wat is het bijzondere aan Mondriaan binnen de kunstenaarsgroep De Stijl? Waarom kon bijvoorbeeld Theo van Doesburg zich niet aan de strakke regels van de Nieuwe Beelding houden: rechte horizontale en verticale lijnen houden en drie primaire kleuren naast drie niet-kleuren? Hanssen helpt gaandeweg aan een netwerk van antwoorden. Uiteindelijk blijft alleen die eigenaardige, stijve en rechtlijnige Mondriaan overeind. Hanssen vernedert zich niet tot verheerlijking van Mondriaan. Hij is de wetenschapper, die met zijn fileermes zorgvuldig alles loshaalt en in logische en verteerbare hoofdstukken zo opdient, dat we uiteindelijk de complete Mondriaan op ons bord hebben.
Waarom moest deze eenzame kluizenaar zijn atelier op 26 rue de Départ in Parijs zo vormgeven en mocht er nog geen vaasje bloemen bij staan? Hij zou nooit echt een relatie aangaan. Ja, met het neoplasticisme, met het schilderij waar hij op dat moment aan werkte, maar niet met iemand, met een vrouw. Je zou die dwangmatige, obsessieve man willen opvrolijken, maar met strakke hand voert hij zijn verheven project uit. Zijn missie maakte zijn leven niet leuk. Mondriaan is er wel groot mee geworden.
Op 26 november komt Léon Hanssen een lezing geven in Villa Mondriaan in Winterswijk. Toegang 10 euro; vriendentarief 7,50 euro. Aanvang 19:30 uur, start lezing 20:00 uur. Reserveren is gewenst en mogelijk via info@villamondriaan.nl


www.villamondriaan.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant